Bilecik ilinde güneş enerjisi destekli ısı pompasıyla sıcak su üretiminin performansı
The performance of a solar-assisted heat pump water heating system in Bilecik
  1. Tez No: 199118
  2. Yazar: ABİDE BANU GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, güneş kollektörü, ısı pompası, Solar energy, solar collector, heat pump
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
B LEC K L NDE GÜNEŞ ENERJ S DESTEKL ISI POMPASIYLASICAK SU ÜRET M N N PERFORMANSIAbide Banu GÜNDÜZÖZETYapılan bu çalışmada Bilecik ilinde güneş enerjisi destekli ısı pompasıyla sıcaksu üretiminin performansı hesaplanmıştır. Sistem düzlemsel bir sıcak su kollektörütarafından desteklenmiş olup bir depo ve ısı pompası sisteminin elemanları olankompresör, buharlaştırıcı, yoğuşturucu gibi elemanlardan meydana gelmektedir. Ayrıcasistemde ısı enerjisini aktaran soğutucu akışkan R-134a olarak kabul edilmiştir.Teorik hesaplamalarda gerek duyulan veriler (aylık ortalama sıcaklık,güneşlenme süresi gibi) meteoroloji kayıtlarından elde edilmiştir. Sistem için belirlenendairenin ısı kaybı hesabı klasik yöntemle yapılmıştır. Hazırlanan bilgisayar programıkullanılarak ısı ihtiyacı belirlenmiş daire için sistem kapasitesi hesaplanmıştır.Ayrıca ısı yükü için gerekli olan kollektör eğimi ve kollektör alanı belirlenmiştir.Isı pompası elemanları da incelenerek kompresörün gücü, buharlaştırıcının kollektörsisteminden çekeceği ısı yükü, yoğuşturucudan ortama aktarılacak olan ısı yükü miktarıve soğutucu akışkan debisi hesaplandı.Yapılan hesaplamalarda bir dairenin ısıtılması ve sıcak su temini için ısı pompasısisteminin ihtiyaç duyduğu ısı yükünün ne kadarının kollektörden karşılandığı ve nekadarının karşılanamadığı incelenmiş ve sistemin etkinlik katsayısı olan COP değeri hesapedilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE PERFORMANCE OF A SOLAR-ASS STEDHEAT PUMPWATER HEAT NG SYSTEM N B LEC KAbide Banu GÜNDÜZSUMMARYIn this study, having been done, the performance of a solar- assisted heat pumpwater heating system in Bilecik was calculated. The systems was supported by q flat-plate hot water collector and consist of components such as compressor, evaporator,condenser, which were the parts of depot and heat pump. In addition, coolant heatenergy was accepted R-134a.The data, which were needed in theoretical calculations, were obtained by theMeteorology?s records (e.g. monthly average temperatures, daylight period etc.) byusing conventional method, the heat loss of selected flat was calculated. The systemcapacity was calculated for the flat of which heat requirement had been determined byusing a computer programme.Furthermore, the collector grade and the collector area which were necessaryrequired for the heat load were determined. Heat pump elements were also analyzed thepower of the compressor, the heat load which evaporatör would absorb from thecollector system, the amount of heat load transferred from condenser to the environmentand coolant fluid amount were calculated.In the calculation having been done, in order to heat a flat and supply hot waterit was analyzed how much of heat load which heat pump system needs, was suppliedfrom the collector or not and the Coefficiency of Performance of the system (COP), wascalculated.