Gıda sektöründe koruyucu olarak kullanılan bazı çözeltilerin ultrasonik ve termodinamik incelenmesi
Ultrasonic and thermodynamic investigation of some solutions used as preservatives in food industry
- Tez No: 199120
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN SAVAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akustik özellikler, termodinamik özellikler, viskozite, ultrasoniközellikler, Acoustic properties, thermodynamic properties, viscosity, ultrasonicproperties
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ivGıda Sektöründe Koruyucu Olarak Kullanılan Bazı Çözeltilerin Ultrasonik veTermodinamik İncelenmesiMurat ÖzdemirÖZETBu çalışmada, bazı gıdalarda koruyucu olarak kullanılan su+gliserin, su+fruktozve su+fruktoz+gliserin çözeltilerinin ultrasonik ve termodinamik özellikleriincelenmiştir.Bu çalışmada çeşitli konsantrasyonlarda hazırlanmış su+gliserin, su+fruktoz vesu+fruktoz+gliserin çözeltilerinin yoğunlukları, ultrases hızları ve viskoziteleri 298,15,303,15, 308,15 ve 313,15 K sıcaklıklarında ve atmosfer basıncında ölçülmüştür.Ölçülen yoğunluk ve ultrases hızı değerleri kullanılarak görünen molar hacim,izentropik sıkıştırılabilirlik, görünen molar sıkıştırılabilirlik ve hidrasyon sayılarıhesaplanmıştır.Belirli sıcaklıkta incelenen su+gliserin, su+fruktoz ve su+fruktoz+gliserinçözeltilerinin, gliserinin veya fruktozun konsantrasyonlarının artması ile yoğunluk,ultrases hızı ve viskozite değerlerinde artma, hidrasyon sayılarında ise azalma olduğugözlemlenmiştir.Su+gliserin ve su+fruktoz, su+fruktoz+gliserin çözeltilerinde sıcaklığın artışı ilegörünen molar hacim ve görünen molar sıkıştırılabilirlik artmaktadır. İncelenençözeltilerde gliserin ve fruktoz konsantrasyon artışına bağlı olarak düzenli bir değişimgözlenmemiştir. İncelenen çözeltilerin ultrases özelliklerden faydalanarak çözücü-çözünen etkileşimleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vUltrasonic And Thermodynamic Investigation Of Some Solutions Used AsPreservatives In Food IndustryMurat ÖzdemirSUMMARYIn this study, the ultrasonic and thermodynamic characteristics of water +glycerin, water + fructose and water + fructose + glycerin solutions used aspreservatives in some foods were investigated.In this study, the densities, ultrasound velocities and viscosities of water +glycerin, water + fructose and water + fructose + glycerin solutions prepared indifferent concentrations were measured in 298,15, 303,15, 308,15 and 313,15 Ktemperatures and in atmospheric pressure. By using the values obtained from measureddensity and ultrasound velocity, apparent molar volume, isentropic compressibilities,apparent molar compressibilities and the hydration number were calculated.When investigated the solutions of water + glycerin, water + fructose and water+ fructose + glycerin in a certain temperature, it was observed that there was an increasein the values of density, ultrasonic velocity and viscosity and a decrease in the hydrationnumber in accordance with the increase of glycerin or fructose concentrations.In the solutions of water + glycerin, water + fructose and water + fructose +glycerin, apparent molar volume and apparent molar compressibility increased inaccordance with the increase of the temperature. A regular change based on the increaseof glycerin and fructose concentration was not observed. By making use of theultrasound properties of the solutions investigated, information on solute-solventinteraction was provided.