Video distribution over IP networks
IP şebekeler üzerinden video dağıtımı
  1. Tez No: 199150
  2. Yazar: MEHMET ÖZDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun süreli bağımlılık, Hurst parametresi, Değişen bit oranı, Pareto dağılımı, üstel dağılım
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
IPTv, VoD gibi uygulamaların yaygınlaşması; ADSL veya kablo altyapısını kullanan şebekelerde video sinyalleri ile ilgili çalışmaların önemini artırmaktadır. Bu ağlarda video trafiğinin karşılaşacağı ortalama gecikme, ortalama gecikme değişimi ve paket kaybı servis kalitesini etkileyeceğinden, iletim ve erişim hızı gibi ağ parametrelerinin bunları en aza indirecek şekilde seçilmesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada değişken hızda (VBR) video trafiği altında IP şebekelerinin davranışı incelenmiştir. Bu amaç için ns-2 simulatörü kullanılmış ve gerçek video sinyallerinin yanı sıra sentetik olarak üretilmiş sinyaller de test altındaki şebekelere uygulanmıştır. Değişken hızda (VBR) video trafiği sentetik olarak Üstel ve Pareto dağılımlarına göre ON/OFF zamanları belirlenmiş kaynaklar kullanılarak elde edilmiştir. VBR video sinyallerinin uzun süreli bağımlılık gösterdiği için Hurst parametresinin 0.5 ile 1 aralığında olduğu bilindiğinden bu parametre sentetik kaynakların doğruluğunu ölçmek amacıyla kullanılmıştır. vii Çalışmada ADSL türü bir ağ ve kablo internet altyapısı, ns-2 simulatörü kullanılarak benzetim yoluyla test edilmiştir. Bu ağların değişik hızlarda uygulanan video trafiği ve farklı erişim hızlarında performansları (gecikme, gecikme değişimi ve paket kaybı) ölçülmüştür. Bu sonuçlara göre abonelerin kabul edilebilinir video kalitesine sahip olmaları için gerekli erişim hızlarıyla ilgili öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As applications like IPTV and VoD (Video on demand) are gaining popularity, it is becomingmore important to study the behavior of video signals in the Internet access infrastructuressuch as ADSL and cable networks. Average delay, average jitter and packet loss in thesenetworks affect the quality of service, hence transmission and access speeds need to bedetermined such that these parameters are minimized.In this study the behavior of the above mentioned IP networks under variable bit rate (VBR)video traffic is investigated. ns-2 simulator is used for this purpose and actual as well asartificially generated signals are applied to the networks under test. Variable bit rate (VBR)traffic is generated synthetically using ON/OFF sources with ON/OFF times taken fromexponential or Pareto distributions. As VBR video shows long range dependence with a Hurstparameter between 0.5 and 1, this parameter was used as a metric to measure the accuracy ofthe synthetic sources. Two different topologies were simulated in this study: one similar toADSL access networks and the other behaving like cable distribution network. Theperformance of the networks (delay, jitter and packet loss) under VBR video traffic anddifferent access speeds were measured. According to the obtained results, minimum accessspeeds in order achieve acceptable quality video delivery to the customers were suggested.