An XACML based framework for structured patient privacy policy (S3P)
XACML tabanlı yapılandırılmış hasta mahremiyeti poliçesı (YHMP) sistemi
  1. Tez No: 199149
  2. Yazar: MEHRDAD ALİZADEH MİZANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Hastaneler, Science and Technology, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta mahremiyeti poliçesi, XACML, polıçe uygulanması, biçimlendirilmiş poliçe, gizlilik poliçesi sistemi, Patient privacy policy, XACML, Policy enforcement, Structured policy, Privacypolicy framework
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Elektronik sağlık hizmetleri sağlık süreçlerinin hem temel özelliklerinde hem desüreçlerinde bir çok değişikliğe neden olmuştur. Bu değişiklikler hasta mahremiyeti vebilginin gizliliğini de tehdit eden riskleri de beraberinde getirmiştir. Elektronik sağlıkhizmetlerinde geleneksel gizlilik poliçeleri hastaların mahremiyetini korumada yetersizkalmaktadır. Yapılandırılmış ve uygulanabilir poliçeler, bir çok organizasyonun bilgipaylaşımına ve karar verme süreçlerine katıldığı modern sağlık hizmetlerinde gereksinimduyulan hasta mahremiyetini korumada gerekli olmaktadır. Yapılandırılmış HastaMahremiyeti Poliçesi (YHMP) sağlıkta biçimlendirilmiş ve uygulanabilir bir gizlilik poliçesisistemidir. YHMP, eXtensible Access Control Markup Language (XACML) tabanlıyapılandırılmış ve uygulanabilir gizlilik poliçeleri içeren bir prototip uygulamasına sahiptir.Sağlıkhizmetleri senaryolarını benzetimleyen YHMP, farklı mesleki geçmişlerden gelen uzmanlarınsağlık hizmetleri süreçlerine etki eden poliçelerin etik olarak uygun olup olmadığınısınamasına olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
The emergence of electronic healthcare have caused numerous changes in both substantiveand procedural aspects of healthcare processes. Such changes have introduced new risks topatient privacy and information confidentiality. Traditional privacy policies fall too short torespond to privacy needs of patients in electronic healthcare. Structured and enforceablepolicies are needed in order to protect patient privacy in modern healthcare with its crossorganizational information sharing and decision making. Structured Patient Privacy Policy(S3P) is a framework for a formalized and enforceable privacy policy in healthcare. S3Pcontains a prototype implementation of a structured and enforceable privacy policy based oneXtensible Access Control Markup Language (XACML). By simulating healthcare scenarios,S3P provides a means for experts from different professional backgrounds to assessthe effect of policies on healthcare processes and to reach ethically sound privacy policiessuitable for electronic healthcare.