Cost and demand driven pricing model for internet services and application on Turkey's case
İnternet hizmetleri için maliyet ve talep tabanlı fiyatlandırma modeli ve Türkiye uygulaması
- Tez No: 199153
- Danışmanlar: DR. ALTAN KOÇYİĞİT, YRD. DOÇ. UĞUR SOYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon, Maliyet, Talep, Fiyatlandırma, ADSLv, Telecommunications, Cost, Demand, Pricing, ADSLiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tezde İnternet erişim hizmetleri için fiyatlandırma modeli önerilmektedir. Talep,fiyatlandırma ve maliyetleme yöntemlerine ilişkin kısaca bilgi verildikten sonraTürk Telekom'un ADSL İnternet erişim hizmeti için bir fiyatlandırma modelianlatılmaktadır. Önerilen modelde belirli bir hizmete ait talep ve maliyet bilgilerikullanılmakta ve modelin temel girdisini fiyat oluşturmaktadır. Elde edilecek kârı ençok yükselten fiyat seviyesi, şebeke ve talebe ilişkin kısıtlar da dikkate alınarakbelirlenmektedir. Önerilen model sonuçları ile birlikte uluslararası düzlemdetartışılmakta ve ileriki çalışmaların kapsamına ilişkin geniş bant erişimpiyasasındaki gelişmeler de dikkate alınarak öneride bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis proposes a pricing model for Internet access services. Firstly, demand,pricing and costing practices in communications sector are briefly explored. Then apricing model for the ADSL Internet access service by Türk Telekom is described.The model uses the demand and cost information of a specific service and price isassumed as the key input. The model tries to find the optimum level of prices thatmaximize the profits under certain constraints regarding the network and customerconcerns. The model and its output are discussed in comparison with theinternational cases and the scope of the further study is addressed in line with thedevelopments occurring in the broadband access market.