Investigation over a national meteorological fire danger approach for Turkey with geographical information systems
Türkiye için ulusal bazda meteorolojik yangın tehlike indekslerinin coğrafi bilgi sistemleri ile araştırılması
  1. Tez No: 199165
  2. Yazar: YAMAK ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK, DR. ANDREA CAMİA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Meteorolojik Yangın Tehlike İndeksleri, Hızlı Yangın Tehlike Değerlendirme, CBS, Türkiye, Meteorological Fire Danger Indices, Rapid Fire DangerAssessment, GIS, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye için orman yangını tehlike indekslerinin araştırılmasıdır. Uluslararası alanda uygulanan bir dizi yangın tehlike indeksi Fire Danger Processing yazılımı yardımı ile hesaplanmış olup, indeks performansları, Mandallaz and Ye's Performance Score Metodu ile test edilmiştir. Sonuç olarak, bir çok yangınla mücadele yönetim ve sivil koruma kuruluşlarınca kullanılan A.B.D. Ulusal Yangın Tehlike Dereceleme Sitemi, Mc. Arthur Yakıt Nemlilik Modeli ve Orman Yangını Hava Indeksi, BEHAVE Yakıt Nemlilik Modeli, Keetch Byram Kuraklık Indeksi gibi indeksler arasından, Kanada Yangın Hava Indeksi Türkiye için en iyi performansı gösteren yangın tehlike indeksi olarak bulunmuştur. Aylık bazda 5 yıllık yangın verileri ile kalibrasyonu yapılaran, belirlenen yangın sezonuna ait sonuçlar, GLC2000 küresel arazi örtüsü verisi ile entegre edilmiştir. Bunun yanısıra, Kanada Yangın Hava Indeksi'nin günlük performansı, 2006 yılı, Ağustos Ayı'na ait üç ardışık gün için gözlemlenmiş olup, gazete arşivlerinden derlenen yangın haberleriyle sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışma, ulusal bazdaki yangınla ilgili ileriki araştırmalar için ve erken uyarı sisteminin kurulması için ilk girişim teşkil edip, Türkiye'deki yangın olgusu için, önlem alma süreci için mekansal bir temel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate Meteorological Fire Danger Indicesfor Turkey. A number of internationally implemented fire danger indices werecalculated with Fire Danger Processing software and their performanceswere tested with Mandallaz and Ye?s Performance Score Method. As aresult, among other meteorological fire danger indices that have been appliedby several fire fighting administrations and services, the U.S. National FireDanger Rating System, Mc.Arthur?s Fuel Moisture Model and Forest FireWeather Index, BEHAVE Fine Fuel Moisture Model and Keetch ByramDrought Index, the Canadian Fire Weather Index was selected as the bestperforming fire danger index for Turkey. Calibrated with monthly fire historydata of the last 5 years? records, the results during the determined fireseason were integrated with vegetation cover data for Turkey, derived fromGLC 2000 global land cover data.Besides, daily performance of the Canadian Fire Weather Index wasobserved by three consecutive days in August 2006 and the outcomes wereevaluated with the information about fire events compiled from newspaperarchives. The study is a first attempt for further fire related analysis at thenational scale; an attempt to establish an early warning system and a spatialbase for mitigation effort for the wild fire phenomenon in Turkey.