Analytical and experimental investigation of temporal variation of clear water scour depth at bridge abutments
Köprü kenar ayakları etrafındaki temiz su oyulma derinliğinin zamana bağlı değişiminin analitik ve deneysel olarak incelenmesi
  1. Tez No: 199176
  2. Yazar: ÖMER KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kenar ayak, oyulma, temiz su, katı madde taşınımı, abutment, scour, clear water, sediment transport
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Köprü temellerinin projelendirilebilmesi için temiz su oyulmasının zamana bağlıdeğişiminin bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Oyulma derinliğinin maksimumdeğerinin tespiti konusunda daha önce yapılan çalışmalar, oyulma derinliğininmaksimum değere ulaşması için çok uzun süreler gerektiğini göstermiştir. Aynışekilde prototip şartlarında maksimum oyulmaya ulaşmak için gereken süretasarım taşkın hidrograflarının pik debiye erişme süresini fazlasıyla aşmaktadır. Bunedenle oyulma derinliğinin zamana bağlı değişiminin bilinmesi gerekmektedir. Dikve kanat duvar kenar ayakları etrafındaki oyulma derinliği ile oyulma hacmi eşyükselti eğrilerinin zamana bağlı değişimini gözlemek amacıyla bir deney programıyürütülmüştür. Deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar ayrıca yorumlanmıştır.Bu çalışma, dik köprü kenar ayaklarında zamana bağlı oyulmanın tespiti için yarıamprik bir modelin geliştirilmesini sunmaktadır. Bu yaklaşım katı madde süreklilikifadesinin kenar ayak etrafında oluşan oyulma çukuruna uygulanmasını esasalmaktadır. Bu amaçla, oyulma çukurunun zamana bağlı olarak değişen geometriközellikleri incelenmiş ve oyulma çukurundan çıkan katı madde miktarını ifade etmekiçin bir sürüntü yükü sıçrama fonksiyonu kullanılmıştır. Önerilen modelin sonuçlarıliteratürdeki bazı amprik modellerle de karşılaştırılmıştır. Model bulguları ve deneysonuçlarının iyi bir uyum gösterdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Computation of temporal variation of clear water scour is important for the design ofbridge foundations. Previous studies conducted for determining equilibrium scourdepth at bridge abutments indicated that very long flow duration was needed toachieve equilibrium scouring situations. However, the corresponding durations in theprototype conditions may yield considerably greater values than time to peak of thedesign flood. Therefore, there is a need to estimate the temporal variation of scourdepth. An experimental study was carried out to observe temporal variation of scourdepth and contours around vertical-wall and wing-wall abutments. The results of theexperiments have been interpreted. A semi-empirical model has been developed fordetermining time-dependent variation of clear water scour depth at vertical-wallabutments. This approach is based on the application of sediment continuity equationto the scour hole around the vertical-wall abutment. To this end, time-dependentgeometric features of the scour hole were investigated and a recent sediment pickupfunction was used to formulate the rate of sediment transport out of the scour hole.The results of the proposed model were compared with those of some empiricalmodels. The findings of the model agree well with the experimental results.