Review of natural gas discovery and production from conventional resources in Turkey
Türkiye'de konvensiyonel kaynaklardan gerçekleştirilen doğal gaz keşiflerinin ve üretiminin incelenmesi
  1. Tez No: 199183
  2. Yazar: HAKAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU MEHMETOĞLU, PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz, Türkiye'nin Doğal Gaz Üretimi, Arz-TalepSenaryoları, Karadeniz, Ekonomik Etkilervii, Natural gas, Natural gas production of Turkey, Supply andDemand Scenarios, Black Sea, Economic effectsv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz dünyasında, petrol ve doğal gaz, artan enerji ihtiyacınıkarşılayabilecek en stratejik enerji ham maddeleridir. Bu enerji kaynaklarıülkelerin ekonomisi, ulusal güvenliği, gelişimi, rekabet gücü ve politiktutarlılıkları konularında önemli rol oynarlar.Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacı hızlaartmaktadır. Ancak, üretim talebi karşılamaktan çok uzaktır. Son tahminler,2010 yılında, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının en az 44 milyar metreküpolacağını ve ithal edilen bu gazın Türkiye bütçesine en az 10 milyar dolarlıkbir yük getireceğini göstermektedir.Sonuç olarak, Türkiye, doğal gaz talebini, kendi rezervlerdenkarşılamalıdır. Jeolojik araştırmalar ve global veriler, Türkiye'yi BatıKaradeniz bölgesinde daha fazla deniz sondajı yapmak içincesaretlendirmektedir. 2007 yılı başında, Batı Karadeniz'de günde 1,42vimilyon metreküp gaz üretimine başlanacaktır. Ayrıca, doğal gaz üretiminiarttırmak için, Batı Karadeniz bölgesindeki keşif ve üretim çalışmalarıdevam etmektedirBu tezde, doğal gazın Türkiye ve dünya için önemi, Türkiye'ninmevcut enerji durumu, Türkiye'deki doğal gaz gereksinimi ve temini ile ilgilisenaryolar vb. konular araştırılmıştır. Karadeniz bölgesindeki doğal gazkeşiflerinin ve üretiminin, yakın gelecekteki Türkiye ekonomisine olasıetkileri vurgulanmıştır. Gerekli veri ve bilgilere ulaşmak için, basılı ve basılıolmayan yayınlardan geniş bir kaynak araştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Oil and natural gas are the most strategic raw materials to meet theexpanding energy requirement in today?s world. They have great impact onissues such as economy, national security, development, competition, andpolitical consistency.Being a developing country, Turkey?s natural gas requirement isincreasing rapidly. However, the production is far from covering thedemand. Recent assumptions point out that natural gas demand of Turkeywill reach 44 billion cubic meters in 2010 with a financial burden of 10billion $ to the national economy.Therefore Turkey requires meeting natural gas demand by using itsown conventional natural gas resources. The geological researches andglobal data encourage Turkey to drill more exploration wells in offshoreside of Western Black Sea .In early 2007, the production will be started inWestern Black Sea Region with 1.42 million cubic meter gas per day.ivMoreover, further exploration and production activities in the region are stillcontinuing in order to increase the production.In this thesis, issues such as importance of the natural gas forTurkey and the world, Turkey?s present energy situation and natural gassupply and demand scenarios for Turkey have been investigated. Thepossible impact of natural gas exploration and production in Black Searegion on Turkey?s economy in near future has been emphasized. Anextensive literature survey using related printed and unprinted media hasbeen performed in order to collect the necessary data and information.