Evaluation of core stateless guaranteed fair network architecture
Garantili adil durum bilgisiz merkez ağ mimarisi değerlendirmesi
- Tez No: 199190
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT FEHMİ BAZLAMAÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Niteligi, IP Ağları, Durum Bilgisiz Merkez AğMimarileri, Başarım Değerlendirmesi, Ağ Benzetimi, Quality of Service, IP Networks, Core-Stateless Network Architectures, Performance Evaluation, Network Simulation
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZGARANTİLİ ADİL DURUM BİLGİSİZ MERKEZ AĞMİMARİSİ DEĞERLENDİRMESİAKBAŞ, Mustafa İlhanYüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cüneyt F. BAZLAMAÇCIİnternette hizmet niteliği sağlama sorunu son derece aktif bir araştırma konusuolmuştur ve bu konuyla ilgili birçok mekanizma önerilmiştir. Gelişen ağuygulamalarının sınırlı gecikme, seğirme, asgari bant genişliği ve azami paket kayıporanı gibi gereksinimleri vardır. Aynı zamanda büyüyen bağlantı hızları nedeniyleağların geniş bant genişliklerini de desteklemeleri gerekmektedir. Geçmişte bukonuda yapılan çalışmalar gelecekteki ağların bu ihtiyaçlarının tamamını aynı andakarşılayamamıştır ancak yeni yaklaşımlar hem verdikleri servislerde zengin, hem deölçeklenebilir olmayı hefeflemektedirler. Dolayısıyla durum bilgisiz çekirdeksistemler akım başına hizmet niteliği sağlama konusundaki ölçeklenebilirlikleriyleson yıllarda üzerinde durulan yaklaşımlar olmuşlardır. Durum bilgisiz olma, ağmerkezindeki yönlendiricilerde durum bilgisi bulundurmama özelliği olarakbilinmektedir. Bu tez çalışmasında, durum bilgisiz çekirdek ağ mimarilerine olanihtiyaç işaret edilmiş ve durum bilgisiz belirlenimci adillik garantileri verençekirdek mimarileri ile ilgili bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bir durumbilgisiz çekirdek mimari olan ve iş koruyan bir şekilde belirlenimci adillikgarantileri veren CSGF ağ mimarisi seçilmiş ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dahasonra, durum bilgili Sanal Saat (VC), ve CSGF'nin alt protokolleri olan DurumBilgisiz Çekirdek Sanal Saat (CSVC), Durum Bilgisiz Çekirdek Garantili İş (CSGT)ve Durum Bilgisiz Çekirdek Garantili Adil (CSGF) ağ mimarileri ile ilgili benzetimçalışmaları verilmiştir. Son olarak CSGF'nin adillik davranışındaki kusurlar ortayakonmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEVALUATION OF CORE STATELESS GUARANTEEDFAIR NETWORK ARCHITECTUREAKBAŞ, Mustafa İlhanM.S., Department of Electrical and Electronics EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Dr. Cüneyt F. BAZLAMAÇCIThe problem of providing Quality of Service (QoS) in the Internet has been anextremely active area of research and various mechanisms have been proposedrelated to this subject. Developing network applications have requirements such asbounded delay, jitter, minimum bandwidth and maximum loss rate. There is also aneed to support large bandwidth networks because of growing link speeds. PreviousQoS efforts did not fully satisfy all these needs of future networks but more recentapproaches aim to be both scalable and rich in the provision of guaranteed services.Consequently core-stateless systems received much attention in recent yearsbecause of their scalability in supporting per-flow QoS. The property of notmaintaining any per-flow state in the core routers is known as being core-stateless.In this thesis study, the need for core-stateless network architectures is pointed outand a literature survey about these schemes is carried out. Core-StatelessGuaranteed Fair (CSGF) network architecture, which provides deterministicfairness guarantees in a work-conserving manner, is selected and evaluated.Simulation studies about stateful Virtual Clock (VC) algorithm and CSGF?s sub-protocols Core-Stateless Virtual Clock (CSVC), Core-Stateless GuaranteedThroughput (CSGT) and Core-Stateless Guaranteed Fairness (CSGF) are presented.Finally, the deficiencies in fairness of CSGF are demonstrated.