The assessment criteria of urban regeneration projects: The case of the Fener-Balat districts in İstanbul
Kentsel canlandırma projelerinin değerlendirme kriterleri: İstanbul Fener ve Balat semtleri örneği
- Tez No: 199209
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜGE AKKAR, PROF. DR. SEVGİ AKTÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel canlandırma projelerinin başarı düzeyi, bütünleşikyaklaşım, fiziksel, çevresel, ekonomik ve sosyal canlandırma, başarı kriterleri, Success level of urban regeneration projects, integrated approach, physical, environmental, economic and social regeneration, success criteria
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Kentsel canlandırma, 1990'lı yılların başından itibaren birçok ülke tarafından en sıkkullanılan kentsel dönüşüm stratejisi haline gelmiştir. Kentlerin çöküntü bölgesihaline gelmiş merkezlerinde, işlerliğini yitirmiş endüstri bölgeleri ve limanlarında,işçi sınıfı konut alanlarında ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel mirasalanlarında birçok kentsel canlandırma projesi uygulanmıştır. Ancak bu projelerinbütün dünyada yaygınlaşması projelerin başarı seviyesi ile ilgili soruları gündemegetirmiştir.Bu tez, kentsel canlandırma projelerinin başarı düzeyini bütünleşik planlamayaklaşımlarının (nitel ve nicel) ölçülebilir özelliklerine göre değerlendirmeyiamaçlamaktadır. Çalışma, kentsel canlandırma projelerinin başarı düzeyini fiziksel,çevresel, ekonomik ve sosyal yönden ölçen bir model geliştirmeye çalışmaktadır.Alan çalışması araştırma yöntemini kullanan bu araştırma, stanbul TarihiYarımada'da uygulanmakta olan `Fener ve Balat Semtlerinin RehabilitasyonuProgramı'nı ele almakta ve bu programın Fener ve Balat semtlerini fiziksel, çevresel,ekonomik ve sosyal anlamda canlandırma konusunda ne kadar başarılı olabileceğisorusunu cevaplandırmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Urban regeneration has become a frequently and widely used urban transformationstrategy in many cities since the beginning of the 1990s. A number of urbanregeneration projects have been implemented in declining city centres, old-industrialand harbour sites, and the working-class residential areas and undermined historicalheritage sites of cities. The rise and mushrooming of such projects all over the worldhowever brings about the questions related to their success level.This thesis aims to assess the success level of urban regeneration projects accordingto the measurable (qualitative and quantitative) features of integrated planningapproaches. It seeks to develop a model to examine the success level of urbanregeneration projects in physical, environmental, economic and social terms. Usingcase study as a research method, the research focuses on the on-going `Rehabilitationof the Fener and Balat Districts Programme? in the Istanbul Historical Peninsula, andtries to answer the question of how far this Programme can be successful in terms ofregenerating the Fener-Balat Districts physically, environmentally, economically andsocially.