Teamwork effectiveness for successful product development: Relationship between engineers and industrial designers
Ürün geliştirme sürecinde takım çalışmasının etkinliği: Mühendis-endüstriyel tasarımcı ilişkisi
  1. Tez No: 199208
  2. Yazar: GÖZDE PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: DR. CANAN ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: takım çalışması etkinliği, ürün geliştirme, işbirliği, mühendislik, endüstriyel tasarımvii, teamwork effectiveness, product development, cooperation, engineering, industrial designv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Üretici firmalar, pazara kaliteli ve rekabet edilebilir fiyatlarla ürün sürebilmekiçin sürekli olarak yeni teknikler araştırmakta ve farklı disiplinlerden bireylerinbir araya geldikleri ürün geliştirme takımlarının etkinliğine inanmaktadırlar.Bu takımların üyeleri, takım amaçlarına ulaşmak için bilgi, deneyim veyaratıcılıklarını kullanırlar.Bu tez çalışmasının amacı, başarılı ürün geliştirme sürecinde takımçalışmasının etkinliğinin, aynı ürün geliştirme takımında görev alanmühendis ve endüstriyel tasarımcıların ilişkileri açısından araştırılmasıdır. Budoğrultuda, geniş bir literatür taramasının ardından, ürün geliştirmesürecinde takım çalışmasının etkinliğinin, Türkiye'deki üretici firmaların ürüngeliştirme takımlarında yer alan mühendis ve endüstriyel tasarımcılarınilişkisi üzerine örneklemini 14 mühendis ve 14 endüstriyel tasarımcınınoluşturduğu bir anket çalışması yürütülmüştür. Bu anket calışmasında dörtaçık-uçlu ve sekiz Likert-derecelendirmeli olmak üzere toplam oniki adetvisoru yönlendirilmiş ve çalışmanın sonucunda, ürün geliştirme takımınınperformansı ile mühendis ve endüstriyel tasarımcı ilişkisinde işbirliği, sosyalve mesleki iletişim, net ve ortak amaçlara sahip olmak, bilgi ve deneyimpaylaşımı, liderlik, koordinasyon ve işbirliğinde problem çözme ve kararverme gibi konuların doğrudan bağlantılı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Manufacturing companies are searching for new techniques day by day tolaunch qualified products with a competitive price to the market. Companiesbelieve in the importance of teams which have members coming fromdifferent disciplines who use their knowledge, experiences, and creativity forachieving the goals of their teams.The purpose of this study is to explore the effectiveness of teamwork forsuccessful product development process by focusing on the relationshipbetween the team members -especially engineers? and industrial designers?relation. After a broad literature survey, a descriptive-survey study that aimsdemonstrating the relationship between engineers and industrial designersin manufacturing companies in Turkey is held in order to investigate theeffectiveness of teamwork in product development process. A twelve itemivquestionnaire which has four open-ended questions and eight Likert-scaledstatements has been prepared. As the result of this study, a positiverelationship is found between the performance of product development teamand the effects of cooperation, social and professional communication,having clear and common goals, sharing knowledge and experiences,leadership, coordination and cooperative problem solving and decisionmaking processes to the relationship between engineers and industrialdesigners.