Design decisions about automobile driver interface with regard to subjective evaluations of users
Kullanıcıların öznel değerlendirmeleri doğrultusunda otomobil sürücü arayüzü oluşturan tasarım ölçütleri
  1. Tez No: 199210
  2. Yazar: AYLİN ALTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, İç Mimari ve Dekorasyon, Sociology, Communication Sciences, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Otomobil Sürücü Arayüzü, Öznel Değerlendirmeler, FizikselBeklentiler, Psikolojik Beklentiler, Görünümün Etkisi.vii, Automobile Driver Interface, Subjective Evaluations, PhysicalExpectations, Psychological Expectations, Effect of Physical Appearance.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, otomobil arayüzünden kullanıcı beklentilerini öznel yönden ve ortasınıf otomobil tasarımı doğrultusunda incelemiştir. Kullanıcıların algısını fiziksel vepsikolojik olarak etkileyen faktörler sunulmuştur. Kullanıcıların kişiselbeklentilerinin önemine değinildikten sonra, kullanışlılığın geleneksel tanımındanbaşlayarak, kullanımdan doğan haz duygusu konuları tartışılmıştır. Estetik değerlertüketici memnuniyetini fiziksel ve psikolojik olarak etkilediği için, fiziksel görünümile psikolojik ve davranışsal tepkiler arasındaki bağlantılar incelenmiştir. Otomobilarayüzü, kullanıcı beklentiler doğrultusunda tanımlanmıştır. Sürücülerin otomobiliçi ile ilgili algısını ve karar verme sürecini etkileyen fiziksel ve psikolojik faktörlerincelenmiştir. Alan çalışması, tasarım ölçütlerini belirlemek amacı ile orta sınıfotomobil kullanıcısı Türk sürücülerin öznel değerlendirmeleri doğrultusundagerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, kullanıcıların ön konsol elemanlarının tasarımınaolan yaklaşımını anlama olanağı vermektedir. Bu çalışma, Türk kullanıcılarınınotomobil iç tasarımından fiziksel ve psikolojik beklentilerini sunmaktadır.viKullanılan yöntem ve kullanıcıların öznel değerlendirmelerine yönelik sonuçlar,otomobil in konsolun fonksiyonel ve görsel özelliklerinin tasarımında kullanılabilirniteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the users? expectations from automobile interface in terms oftheir subjective assessments and middle class automotive design. The factors thataffect the users? impressions in both physical and psychological manner arepresented. The importance of subjective users? expectations and the issue ofusability, which is handled from the traditional definition through the pleasure inuse context, are discussed. The correlations between the physical appearance andpsychological and behavioral responses are examined since the aesthetic propertiesaffect the consumer satisfaction in both physically and psychologically. Automobileinterface is identified under the considerations of user expectations. Factors thataffect the drivers? perception of interior and the decision making process arementioned regarding with physical and psychological expectations of users. Thecase study is performed to clarify design criteria of the dashboards that belong tomiddle class segment under the consideration of Turkish drivers? subjectiveevaluations. The study provides the chance of understanding the consumers?ivattitudes toward the instrument panel elements through their design properties. Thisstudy examines and proposes Turkish users? preferences and tastes in terms ofphysical and psychological expectations in the field of automobile interior design. Italso provides techniques and results about users? subjective evaluations that couldbe taken into account while designing an automobile belongs to a specific carsegment with visual and functional properties of dashboard.