Generalized finite differences for the solution of one dimensional elastic plastic problems of nonhomogeneous materials
Homojen olmayan malzemelerin tek boyutlu elastik plastik problemleri için genelleştirilmiş sonlu farklar metodu
- Tez No: 199217
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOKDEMİR, DOÇ. DR. AHMET NEDİM ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş Sonlu Farklar, Fonksiyonel DerecelendirilmişMalzeme, Elastoplastiklik, Tresca Kriterivii, Generalized Finite Difference, Functionally Graded Material, Elastoplasticity, Tresca?s Criterionv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezde, Genelleştirilmiş Sonlu Farklar (GFD) metodu uygulanarak, fonksiyonelderecelendirilmiş malzemeden (FGM) yapılmış uzun bir tüpün iç basınç etkisi altındaelastoplastik gerilme analizi yapılmıştır.Metot, dönen uzun bir FGM tüpün elastik davranışı probleminin örnek çözümüyledetaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu açıklamadan sonra, bu tezde ele alınan elastik-plastikbasınç tüpü problemi çözülmüştür. Uçları sabit uzun bir FGM tüpün öncelikle elastisitemodülünün daha sonra hem elastisite modülünün hem de akma gerilmesinin radyal olarakdeğiştiği kabul edilmiştir. Tüpün plastik davranışı Tresca akma kriteri ve ilgili akma kuralıyardımıyla formüle edilmiştir. Elde edilen sonuçlar analitik çalışmaların sonuçlarıylakarşılaştırılmıştır. Buna ilaveten, uçları serbest uzun bir FGM tüpün elastik davranışı,elastisite modülü ve Poisson oranı değişimi göz önüne alınarak incelenmiştir. Burada eldeedilen sonuçlar ise Shooting (atış) yöntemi kullanılarak bulunan sayısal sonuçlarlakarşılaştırılmıştır.Yukarıda yapılan analiz ve karşılaştırmaların ışığı altında GFD yönteminin benzerproblemlere uygulanabilirliği incelenmiştir. Elastik gerilme durumunda metodun doğruluğutatmin edicidir. Fakat elastik-plastik deformasyonun incelendiği durumlarda, nümerik vevianalitik yöntemler kullanılarak hesaplanan plastik deplasmanlarda görülen farklarartmaktadır. Bu bağlamda, dereceli elastisite modülü ve dereceli akma gerilmesi dikkatealınarak yapılan çözümlerin sadece dereceli elatisite modülü göz önüne alınarak yapılançözümlere göre analitik çalışmalarla daha uyumlu sonuçlar vermesi kayda değerdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Generalized Finite Difference (GFD) method is applied to analyze theelastoplastic deformation behavior of a long functionally graded (FGM) tube subjected tointernal pressure.First, the method is explained in detail by considering the elastic response of a rotatingFGM tube. Then, the pressurized tube problem is treated. A long FGM tube with fixed ends(axially constrained ends) is taken into consideration. The two cases in which the modulusof elasticity only and both the modulus of elasticity and the yield limit are graded propertiesare analyzed. The plastic model here is based on incremental theory of plasticity, Tresca'syield criterion and its associated flow rule. The numerical results are compared to those ofanalytical ones. Furthermore, the elastic response of an FGM tube with free ends is studiedconsidering graded modulus of elasticity and Poisson's ratio. The results of thesecomputations are compared to those of Shooting solutions.In the light of analyses and comparisons stated above, the applicability of the GFDmethod to the solution of similar problems is discussed. It is observed that, in purely elasticdeformations the accuracy of the method is sufficient. However, in case of elastic-plasticivdeformations, the discrepancies between numerical and analytical results may increase indetermining plastic displacements. It is also noteworthy that the predictions for tubes withtwo graded properties, i. e. the modulus of elasticity and the yield limit, turn out to be betterthan those with one graded property in this regard.