Water sorption isotherms of Libyan dates paste
Ezilmiş Libya hurmasının su soğurma eş sıcaklık eğrileri
  1. Tez No: 199222
  2. Yazar: TAHER AHMAD HOUSSEİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hurma, Eşbasınç eğrileri, Yüzeye soğurma, Su aktivitesiGAB, BET, Dates, Isotherms, Sorption, Water activity, GAB, BET
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZEZ LM Ş L BYA HURMASININ SU SOĞURMA EŞSICAKLIK EĞR LERHoussein, Taher AhmadYüksek Lisans, Gıda Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof.Dr. Ali EsinMart 2007, 66 sayfaÇekirdekleri çıkartılıp parçalanarak öğütülmüş saiadey ja'ul türü hurmanınsuyu yüzeye soğurma ve yüzden salma eşsıcaklık eğrileri, 30ºC, 40ºC ve 50ºC'deağırlıksal yöntem kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, GAB, BET, Smith, Iglesias& Chirife, Halsey, Henderson ve Oswin denklemleri uygulanarak incelenmiştir.Yüzeye soğurma değerinin eşbasınç ısısı, Clausius-Clapeyron denklemikullanılarak hesaplanmış ve hurmaların su içeriğine bağlı olarak açıklanmayaçalışılmıştır. Deneysel verilerin , yüksek şekerli besinler için uygun olan Iglesiasve Chirife, Halsey, Handreson ve Oswin denkliklerine iyi bir uyum gösterdiğibulunmuştur. BET denkleminde ise, yüzeye soğurma ısısı ile bağlantılı olan Cdeğişmezi, eksi bir değer olarak çıkmıştır ki bu fiziksel açıdan olanaksızdır.Hurma için yüzeye soğurmanın eşbasınç ısısı, su içeriği % 11.0 ` den %18.0' eçıkarken-1.84 ile 0.9 KJ/mol değerleri arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWATER SORPTION ISOTHERMS OF LIBYAN DATE PASTEHoussein, Taher AhmadM.Sc., Department of Food EngineeringSupervisor: Prof.Dr. Ali Esin.March 2007, 66 pagesWater sorption and desorption isotherms of destoned and ground saiadeyja ul type dates were obtained at 30ºC, 40ºC and 50ºC,using the gravimetricmethod. Data were analyzed by applying the GAB, BET, Smith, Iglesias &Chirife, Halsey, Henderson and Oswin Models. Isosteric heat of sorption valuewas calculated using the Clausius-Clapeyron Equation and tried to be as afunction of moisture content of dates. It was found that the experimental datafitted well to, Smith, Iglesias and Chirife, Halsey, Hendreson and Oswinequations, which are suitable for high sugar foods. In BET model, the constant C,which is related to the heat of sorption, was negative which is physicallyimpossible. Isosteric heat of sorption for dates varied from 0.9 to-1.84 KJ/mol asmoisture content changed from 11.0 to 18.0 %.