Design and production of steel buildings: A case study in Ankara
Çelik binaların tasarım ve üretimi: Ankara'da örnek bir çalışma
- Tez No: 199226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çelik, Strüktürel Çelik, Çelik İnşaat, Çelik Yapılar, ÇelikÜretimi, Çelik Elemanlar, Çelik Bağlantılar, Steel, Structural Steel, Steel Construction, Steel Structures, SteelProduction, Steel Components, Steel Connections
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türkiye gelişmiş bir ülke olabilmek için dünyada olan gelişmeleri takip etmeli veteknolojisini ona göre düzenlemelidir. Yapılarda çelik kullanımı da bu alanlardanbiridir. Bu kapsamda, bu çalışmanın ana amacı strüktürel çeliğin ve çelik inşasınıngenel özelliklerini tanımlamak, incelemek ve değerlendirmek ve çelik inşasınınavantaj ve dezavantajlarını anlatmaktır.Bu düşünceler çerçevesinde, strüktürel çelik elemanlar ve yapılar; ve Türkiye'de kiçelik inşası üzerine bir literatür çalışması yapıldı. Ek olarak, Ankara'da ki çelikstrüktürlü bir ofis binası üzerine bir çalışma yürütüldü. Bu çalışmada, Türkiye Esnafve Sanatkâr Kredi Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) Binası, çelikyapılarının inşasının tasarım ve üretim süreçleri açısından ve bu süreçlerdekarşılaşılan problemleri belirleyebilmek için incelendi. Bu çalışmanın sonucunda,inşa sektörünün şu anki durumu ve Türkiye' de strüktürel çelik kullanımınıgeliştirmek için alınacak önlemler daha gerçekçi bir biçimde tartışıldı.
Özet (Çeviri)
It is vital that Turkey keep abreast of developments in the world and build up itstechnology to become a developed country. Steel construction is one of these areas.In this context, the main purpose of this study was to define, analyze and evaluate thegeneral characteristics of structural steel and steel construction with the purpose ofthrowing new light on its advantages and disadvantages.Within this framework, a literature survey was conducted on structural steelcomponents and structures; and on steel construction in Turkey. Additionally, a casestudy was carried out on a steel office building in Ankara. In this, the Türkiye Esnafve Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) Building wasinvestigated in terms of the design and production criteria for steel structures and todetermine problems faced during these processes. As a result of this study, theexisting condition of the construction sector and the means to improve use ofstructural steel in Turkey were discussed more realistically.