Direction of arrival estimation by array interpolation in randomly distributed sensor arrays
Düzensiz dizilerde dizi ara değerlendirme ile geliş açısı tahmini
- Tez No: 199238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Direction of Arrival Estimation, Root-MUSIC, Randomly Distributed, Array Interpolation, Spatial Smoothing
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
In this thesis, DOA estimation using array interpolation in randomly distributed sensor arrays is considered. Array interpolation is a technique in which a virtual array is obtained from the real array and the outputs of the virtual array, computed from the real array using a linear transformation, is used for direction of arrival estimation. The idea of array interpolation technique is to make simplified and computationally less demanding high resolution direction finding methods applicable to the general class of nonstructured arrays. In this study, two different interpolation technique is applied for arbitrary array geometries in an attempt to extend root-MUSIC algorithm to arbitrary array geometries. Another issue of array interpolation related to direction finding is spatial smoothing in the presence of multipath sources. It is shown that due to the Vandermonde structure of virtual array manifold vector obtained from the proposed interpolation methods, it is posiv sible to use spatial smoothing algorithms for the case of multipath sources.
Özet (Çeviri)
D¨uzensiz dizilerde dizi arade˜gerlendirme ile geli¸s a¸cısı tahmini ele alınmı¸stır. Dizi arade˜gerlendirme tekni˜ginde, ger¸cek dizi kullanılarak sanal dizi elde edilir ve sanal dizinin alıcı ¸cıktıları geli¸s a¸cısı tahmini i¸cin kullanılır. Dizi arade˜gerlendirmenin ana amacı basitle¸stirilmi¸s ve i¸slemsel olarak daha az kompleks olan y¨uksek ¸c¨oz¨un¨url¨ukl¨u geli¸s a¸cısı tahmin metodlarını genel d¨uzenli yapısı olmayan dizilere de uygulanabilir hale getirmektir. Bu ¸calı¸smada d¨uzensiz yerle¸stirilmi¸s bir alıcı dizini ¨uzerinde arade˜gerlendirme yapılmı¸s ve k¨ok MUSIC algoritması kullanılarak geli¸s a¸cısı tahmin performansı de˜gerlendirilmi¸stir. A¸cı arade˜gerlendirme tekni˜ginin di˜ger bir avantajıda ¸cok y¨onl¨u enerji kaynakları durumunda uzaysal yumu¸satma algoritmalarının kullanılabilirli˜gidir. Sanal dizi ¸cıktı (manifold) vekt¨or¨un¨un ¨ozel Vandermonde yapısı sebebiyle uzaysal yumu¸satma metodlarının kullanılabilirli˜gi ¨uzerinde durulmu¸stur. Anahtar s¨ozc¨ukler: Geli¸s A¸cısı Tahmini, D¨uzensiz Diziler, Dizi Arade˜gervi lendirmesi, K¨ok MUSIC, uzaysal yumu¸satma