Investigation into adaptive structure in software-embedded products from cybernetic perspective
Yazılım gömülü ürünlerde özuyarımlı yapının sibernetik çerçevede incelenmesi
- Tez No: 199239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHAR ŞENER PEDGLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: özuyarım, ürün tasarımı, sibernetik, özuyarmalı yazılım, adaptivity, product design, cybernetics, self-adaptive software
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, yazılımın geçirdiği evrim ve dolayısıyla yazılım gömülü ürünlere ilişkinolarak özuyarım kavramını ele almaktadır. Ürünlerde özuyarımın faydalarını ortayakoyarken, aynı zamanda özuyarımlı ürünlerin işlevsellik prensiplerinde görülenmevcut değişimin taşıdığı geleceğe yönelik olası tehditleri de tartışmaktadır.Tartışma, 20. Yüzyılda kontrol teknolojisini yeniden belirleyen sibernetik teoriyi temelalmaktadır. Buna uygun olarak, sibernetik teori ile yazılımın gelenekselden özuyarımlıyapıya doğru evrimi hakkında bir literatür taraması sunulmaktadır. Özuyarımlısistemlerin işlevsellik prensiplerinde meydana gelen değişimler ile bu değişimlerincanlı otonom sistemlerle gösterdikleri benzerlikler araştırılmaktadır. Ürün ve kullanıcırolleri değişen kontrol mekanizmalarına bağlı olarak yeniden tanımlanmaktadır.Daha sonra geleneksel ürün-kullanıcı ilişkisinin özuyarımlı ürünlerle beraberkazandığı yeni yön ele alınmaktadır. Son olarak ise, bu yeni yönelimin yol açabileceğigeleceğe yönelik olası tehditler, iki kontrol çatışma kurgusuyla tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the concept of adaptivity in relation to the evolution ofsoftware and hence software embedded products. Whilst laying out the benefits ofadaptivity in products, it discusses the potential future threats engendered by theactual change observed in the functionality principles of adaptive products.The discussion is based upon cybernetic theory which defines control technology inthe 20th century anew. Accordingly, literature survey on cybernetic theory, evolutionof software from conventional to adaptive structure is presented. The changes in thefunctionality principles of adaptive systems and the similarities that these changesshow with living autonomous systems is also investigated. The roles of product anduser are redefined in relation to changing control mechanisms. Then, the newdirection that the conventional product-user relationship has taken with adaptiveproducts is examined. Finally, the potential future threats this new direction mightbring is discussed with the help of two control conflict situations.