Spectral (h-p) element methods approach to the solution of poisson and helmholtz equations using matlab
Spektral (h-p) eleman metodu yaklaşımıyla poisson ve helmholtz denklemlerinin matlab kullanılarak çözümü
  1. Tez No: 199243
  2. Yazar: TUĞRUL MARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER TARI, YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT SERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spektral eleman metodu, Matlab, Poisson ve Helmholtzdenklemleri.2, Spectral element method, Matlab, Poisson and Helmholtz equations.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Poisson ve Helmholtz denklemlerinin çözümü için MATLAB kullanılarak birspektral eleman çözücü program yazılmıştır. Yüksek dereceli ve p tipindekispektral metodun isabetliliği ve düşük dereceli h tipi sonlu elemanlarmetodunun geometrik esnekliği spektral eleman metodlarinda birleştirilir.Homojen veya homojen olmayan Dirichlet ve Neumann sınır koşulları içerenPoisson ve Helmholtz denklemleri, dikdörtgen elemanlar kullanılarakçözülmüştür. Ayrıca, Robin sınır koşulları da gerçekleştirilmiştir.Poisson denkleminin çözüm alanı, eğri kenarlı dörtgenlere bölünerek tekrarçözülmüştür. Bu sayede, izoparametrik eğri dörtgen ve dikdörtgen elemanlarınsertlik matrislerinin ve kütle matrislerinin isabetliliği test edilmiştir.1Silindir etrafındaki ideal akışın stream fonksiyonları, eğri kenarlı elemanlarkullanılarak elde edilmiştir. Homojen olmayan Neumann sınır koşulları, eğrikenarlı eleman sertlik matrisine yerleştirilerek hız potansiyelleri çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
A spectral element solver program using MATLAB is written for the solution ofPoisson and Helmholtz equations. The accuracy of spectral methods (p-typehigh order) and the geometric flexibility of the low-order h-type finite elementsare combined in spectral element methods.Rectangular elements are used to solve Poisson and Helmholtz equations withDirichlet and Neumann boundary conditions which are homogeneous or nonhomogeneous. Robin (mixed) boundary conditions are also implemented.Poisson equation is also solved by discretising the domain with curvilinearquadrilateral elements so that the accuracy of both isoparametric quadrilateraland rectangular element stiffness matrices and element mass matrices aretested.1Quadrilateral elements are used to obtain the stream functions of the inviscidflow around a cylinder problem. Nonhomogeneous Neumann boundaryconditions are imposed to the quadrilateral element stiffness matrix to solve thevelocity potentials.