A genetic algorithm for structural optimization
Genetik algoritma ile yapısal optimizasyon
- Tez No: 199244
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Genetik algoritma, Yapısal optimizasyonv, Genetic Algorithm, Structural Optimizationiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, yapıların optimizasyonunda kullanılmak üzere Genetik Algoritmatabanlı bir tasarım prosedürü geliştirilmektedir. Amaç fonksiyonu yapıların toplamağırlığıdır. Amaç fonksiyonu, deplasman ve dayanıklılık gerekleri baz alınarakazaltılmaktadır. Tasarım kısıtlamalarının değerlendirilmesinde, sonlu elemananalizleri, yaygın sonlu eleman çözücüleri (MSC/NASTRAN® gibi) yada mevcutyazılmış programlar kullanılarak yapılmaktadır. Algoritmanın uygulaması, bazıtasarım örnekleriyle gösterilmiştir. Birkaç reprodüksiyon, mutasyon ve crossoverstratejisi denenmiştir. Araştırma sonuçlarından çıkarılan bazı yargılar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a design procedure incorporating a genetic algorithm (GA) isdeveloped for optimization of structures. The objective function considered is thetotal weight of the structure. The objective function is minimized subjected todisplacement and strength requirements. In order to evaluate the design constraints,finite element analysis are performed either by using conventional finite elementsolvers (i.e. MSC/NASTRAN®) or by using in-house codes. The application of thealgorithm is shown by a number of design examples. Several strategies forreproduction, mutation and crossover are tested. Several conclusions drawn fromthe research results are presented.