Comparison of analysis methods of embedded retaining walls
Zemine gömülü iksa duvarlarının hesap yöntemlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 199248
- Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÖZKAN, DR. OĞUZ ÇALIŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: zemine gömülü iksa duvarı, limit denge, elastik zemineoturan kiriş, pseudo-sonlu elemanlar, sonlu elemanlar
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez çalışmasında, kohezyonsuz zemini tutan tek sıra içten desteklizemine gömülü iksa duvarı, dört farklı yöntem (limit denge yöntemi, elastikzemine oturan kiriş yöntemi, pseudo-sonlu elemanlar yöntemi ve sonluelemanlar yöntemi) ile analiz edilmiştir. Destek sisteminde oluşan kuvvetler,duvarda oluşan kesme kuvveti ve eğilme momenti gibi yapısal kuvvetler herbir yönteme göre hesaplanmış ve karşılaştırılmıştır. Analizler, üç farklızemin içsel sürtünme açısı (30o, 35o ve 40o) için yapılmıştır. Zemin elastisitemodülünün ve duvar rijitliğinin yapısal kuvvetlere olan etkisi, buparametreler için farklı değerler kullanılarak araştırılmıştır.Genel olarak limit denge yönteminin, duvar gömülme derinliğini, diğeryöntemlere göre daha fazla hesapladığı tespit edilmiştir. Limit denge yöntemidestek sisteminde oluşan kuvvetleri, diğer yöntemlere göre daha azhesaplamaktadır. Zemin elastisite modülündeki artış, destek sistemindekikuvvetlerin azalmasına sebep olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study a single-propped embedded retaining wall supporting acohesionless soil is investigated by four approaches, namely limitequilibrium, subgrade reaction, pseudo-finite element and finite elementmethods. Structural forces, such as strut loads, wall shear forces, bendingmoments are calculated by each method and results are compared. Theanalyses are carried for for three values of internal friction angle of soil; 30o,35o, and 40o. Effects of modulus of soil elasticity of the backfill and wallstiffness on structural forces are investigated by using different values forthese parameters.It is found that, in those of obtained by, limit equilibrium approach results inembedment depth greater than other methods. Minimum strut loads for thesame soil and structure parameters are obtained by limit equilibriummethod. An increase of Young?s modulus of the soil results in decrease ofthe strut loads.Keywords : embedded retaining wall, limit equilibirium, subgrade reaction,pseudo finite, finite element.