Development of a bidding algorithm used in an agent-based shop-floor control system
Ajan temelli atölye denetim sisteminde kullanılacak bir teklif algoritması geliştirilmesi
  1. Tez No: 199247
  2. Yazar: MUHTAR URAL ULUER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ENGİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teklif, Artırma Temelli Dağatık Çizelgeleme, Esnek İmalatSistemlerinin Simülasyonu, Ajan Temelli Sistemler, Atölye Denetimi, Bidding, Auction-Based Distributed Scheduling, Simulation of FlexibleManufacturing Systems, Agent-Based Systems, Shop-Floor Control
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, sanal atöyle ortamında üretim tezgahlarına iş gönderecek zamanadayalı bir teklif yapısı oluşturulmuştur. Makina ve parça ajanları kullanılarak ajantemelli atölye denetim yaklaşımı uygulanmış ve ajanların görüşmelerinde Contract-net haberleşme protokolü kullanılmıştır. Tüm çalışma boyunca tek aşamalı parçarezervasyonu tekniğinden faydalanılmıştır. Birincil hedef belirlenen bitiş tarihlerineuyulması eğer mümkün olmuyorsa, yüksek önem taşıyan parçaların geç kalmamasıolarak belirlenmiştir. Atölyede dengeli bir yük dağalımı ise ikinci derece hedefolarak koyulmuştur.Teklif oluşturma aşamasında ağırlıklı geç kalma değerleri elde etmek için tekaşamalı parça rezervasyon tekniği, W(SPT+CR) sıralama kuralı ile bütünleşikolarak kullanılmıştır. En erken bitirme zamanlarını ve karşılık gelen makinanın yükdeğerini içeren teklifler, parçanın önceliği de göz önünde bulundurularakdeğerlendirilmiştir. Teklif değerlendirme aşamasının ilk basamağında yüksek sapmadeğerine sahip olan teklifleri çıkaran bir eleme algoritması uygulanmıştır. En çokgeç kalma değerini denetleyen basit bir algortma da eklenmiştir.Önerilen teklif yapısına zaman kavramını tanıtabilmek için bir simülasyon ortamıgeliştirilmiştir. Bu ortam, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Makina MühendisliğiBölümünde bulunan Bilgisayar Tümleşik Üretim laboratuarındaki sistem temelalınarak yapılmıştır.Geliştirilen teklif algoritması değişik durumlar için test edilmiş ve elde edilensonuçlar belirlenen hedeflere başarılı bir şekilde ulaşıldığını göstermiştir. Çalışma,elde edilen sonuçların ışığında, ileride yapılabilecek diğer araştırmalar belirtilereksonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study a time based bidding framework is developed which is used fordispatching jobs to manufacturing resources in a virtual shop-floor environment.Agent-based shop-floor control approach is implemented with machine and partagents. The Contract-net communication protocol is utilized as the negotiationscheme between these agents. Single step product reservation (SSPR) technique isadopted throughout the study. Primary objective is determined as meeting the duedates and if the lateness is inevitable, avoiding the parts of high priority from beinglate. A balanced machine utilization rate is set as the secondary objective.During bid construction step, the SSPR technique is augmented with W(SPT+CR)sequencing rule in order to obtain weighted tardiness results. Bids containingEarliest Finishing Time (EFT) and machine loading values of the correspondingmachine are evaluated with considering the priority of the part. An eliminationalgorithm which discards the highly deviated bids having obvious differences isimplemented at the initial stage of the bid evaluation step. A basic algorithm tocontrol the maximum tardiness value is applied, as well.A simulation test bed is developed in order to implement the time concept into thepresented bidding framework. The test bed is mainly based on the ComputerIntegrated Manufacturing Laboratory (CIMLAB) located in Middle East TechnicalUniversity, Department of Mechanical Engineering.The developed bidding algorithm is tested under several cases. Results revealed thatthe proposed bidding framework was quite successful in meeting the objectives.The study is concluded with some specific future work, outlined in the light of theresults obtained.