Development of a graphical user interface for composite bridge finite element analysis
Kompozit köprü sonlu eleman analizi için kullanıcı grafik arayüzü geliştirilmesi
- Tez No: 199249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavisli Köprü, Sonlu Eleman Metodu, Yazılım, Kullanıcı Arayüzü, Composite Curved Bridge, Finite Element Method, Software, Graphical UserInterface
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son yıllarda, çelik/beton kompozit gövdeli kavisli köprüler sıklıkla kullanılmaktadır. Buyapı sistemlerinin analizi bir çok zorlu u beraberinde getirmektedir. Sonlu elemanlarmetodu, modelleme gereksinimlerinden dolayı rutin tasarım uygulamalarında sınırlıkullanımı olmasına kar ın, bu tür sistemler için detaylı çözümler sunmaktadır. Sonyıllarda, kompozit gövdeli kavisli ve düz köprülerin yapım a amalarını analiz etmek içinUTrAp adında bir sonlu elemanlar programı geli tirilmi tir. Orijinal grafik ara yüzü,geli tirilmi hesap modülü ile kullanılamamaktadır. Bu tez çalı masının amacı, hesapmodülü ile uyumlu, ileri seviyede görsel yetenekleri olan yeni bir kullanıcı grafik arayüzügeli tirmektir. Bu amaç do rultusunda, OPENGL kütüphaneleri ile beraber C++programlama dili kullanılarak bir kullanıcı grafik arayüzü geli tirilmi tir. Arayüz, ikimodül arasında do rudan etkile im kurmak için hesap modülüne direk olarakba lanmı tır. A a ıdaki tez çalı masında, kullanıcı grafik arayüzünün geli tirilmesi vehesap modülüne yapılan de i iklikler sunulmu tur. Bunlara ek olarak, yeni eklenmiözelliklere ait olan analiz sonuçları, analitik çözümlerle ve tasarım artnamelerindebelirtilen de erlerle kar ıla tırılarak do rulukları kontrol edilmi tir.
Özet (Çeviri)
Curved bridges with steel/concrete composite girders are used frequently in the recentyears. Analysis of these structural systems presents a variety of challenges. Finite elementmethod offers the most elaborate treatment for these systems, however its use is limited inroutine design practice due to modeling requirements. In recent years, a finite elementprogram named UTrAp was developed to analyze construction stages of curved/straightcomposite bridges. The original Graphical User Interface could not be used with themodified computation engine. It is the focus of this thesis work to develop a brand newGraphical User Interface with enhanced visual capabilities compatible with the engine.Pursuant to this goal a Graphical User Interface was developed using C++ programminglanguage together with OPENGL libraries. The interface is linked to the computationalengine to enable direct interaction between two programs. In the following thesis workthe development of the GUI and the modifications to the computational engine arepresented. Moreover, the analysis results pertaining to the newly added features arechecked against analytical solutions and recommendations presented in designspecifications.