Investigation of the effect of oil groove in the performance of a compressor piston
Yağ kanalının kompresör pistonunun performansına olan etkisinin incelenmesi
- Tez No: 199251
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER DURSUNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrodinamik yağlama, sınır yağlama, gitmeli gelmelihermetik kompresör, piston-silindir yağlaması, yağ kanalıv, Hydrodynamic lubrication, boundary lubrication, reciprocatinghermetic compressor, piston-cylinder lubrication, oil grooveiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZYAĞ KANALININ KOMPRESOR PİSTONUNUN PERFORMANSIÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİHacıoğlu, BilginYüksek Lisans, Makine Mühendiliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Zafer DursunkayaAralık 2006, 81 sayfaGitmeli gelmeli kompresör pistonlarında, yağ kanalı pistona yağın ulaşmasınısağlamak ve sürtünme kayıplarını azaltımak için uygulanmaktadır. Hermetikkompresörlerde piston silindir eşleşmesi küçük boşluklarla yapıldığından pistonunsınır yağlama şartlarında çalışmaması için, yağın piston yeterli yatağındabulunması önem kazanmakadır. Bu çalışma ile piston-slindir yatağındakiyağlamayı tanımlayan Reynolds denklemi ve sınır yağlama şartlarınıda yüzeyprüzlülüğü etkisini içeren ortalama Reynolds denklemini çözen bir modelgeliştirilmiştir. Yapılan parametrik çalışma sonucunda tasarım değişkenlerininetkisi araştırılmış ve piston performansını arttıran alternatif piston yağ kanalıtasarımına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF THE EFFECT OF OIL GROOVEIN THE PERFORMANCE OF A COMPRESSOR PISTONHacıoğlu, BilginM.S., Mechanical Engineering DepartmentSupervisor: Prof. Dr. Zafer DursunkayaDecember 2006, 81 pagesOil feed grooves are implemented in reciprocating compressor piston applicationsto assure a constant supply of lubricating oil on bearing surfaces and decreasefriction loss. In a hermetically sealed compressor, due to small clearancesencountered, oil supply becomes critical in order not to operate in boundarylubrication regime. Due to the small size of the piston and small piston-cylinderclearance, a partial lubrication regime is present. In the current study, a modelthat solves Reynolds? equation for piston-cylinder lubrication and the averageReynolds? equation that considers the effect of roughness on partially lubricatedbearing for a compressor piston with oil feed grooves is developed. A parametricstudy is carried out to investigate the effects of piston design parameters and thenarrive at an improved piston performance by using alternative designs for oil feedgroove and the other design parameters.