Güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı hibrit ısı pompası tesisinin enerji ve ekserji analizinin teorik ve deneysel olarak incelenmesi
- Tez No: 120349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF HEPBAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heat pump, ground source heat pump, energy, exergy, solar energy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
V ÖZET GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ TOPRAK KAYNAKLI HİBRİT ISI POMPASI TESİSİNİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİNİN TEORİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ ERBİL, Tolga Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Arif Hepbaşlı Aralık 2002, 147 sayfa Toprak kaynaklı veya jeotermal kaynaklı ısı pompalan (TKIP'ları ve JKIP'ları), yüksek enerji kullanım verimleri nedeniyle, konutların ve ticari yapıların ısıtılması ve soğutulması için en verimli etkin teknolojilerden biridir. TKIP sistemleri uzun yıllardır gelişmiş ülkelerde kullanılmasına rağmen, bu sistemlerin Türkiye'de kullanımı göreceli olarak yenidir. Ülkemizde üniversite düzeyinde deneysel olarak ilk defa gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı bir ısı pompası sisteminin(GTKIPS) teorik ve deneysel olarak enerji ve ekserji analizinin incelenmesidir. Bu çalışmada, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'ndeki mevcut TKIP sisteminden yararlanılmıştır. TKIP sisteminVI bileşenlerinden biri olan toprak ısı değiştiricisinin dönüş hattına bir güneş kolektörü bağlanarak bir GTKIPS oluşturuldu. Nisan 2002'de yapılan deneysel çalışma neticesinde, sistemin ısıtma etki katsayısı 2,3 ile 3,4 arasında; ikinci yasa verimi ise 0,01 ile 0,11 arasında bulunmuştur. Aynı zamanda, güneş kolektörünün verime etkileri incelenmiştir. Anahtar sözcükler : Isı pompası, Toprak kaynaklı ısı pompası, enerji, ekserji, güneş enerjisi
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF ENERGY AND EXERGY ANALYSIS OF A SOLAR ASSISTED HIBR1D GROUND SOURCE HEAT PUMP SYSTEM ERBÎL, Tolga M. S in Mechanical Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Arif HEPBAŞLI November 2002, 147 pages Ground-source or geothermal heat pumps (GSHPs or GHPs) are one of the most efficient active technologies in the world for heating and cooling residential and commercial buildings owing to their higher energy utilisation efficiency. The utilization of GSHP systems is relatively new in Turkey, although these systems have been in use for years in developed countries. The main objective of the present study, which was experimentally realized for the first time in our country at the university level, is to investigate both theoretically and experimentally energy and exergy analysis of a solar assisted ground source heat pump system (SAGSHPS). In this study, the existing GSHP system in the Solar Energy Institute of Ege University was utilized. One solar collector was connected to the return line of the ground heat exchanger, which is one of components of the GSHPS, consisting of a SAGSHP system.vm Based on the experimental studies performed in April 2002, it was found that the coefficent of performance(COP) for heating varied from 2,3 to 3,4 and while the second law efficiency ranged between 0,01 - 0,11. The effects of the solar collector installed on the efficiency were also investigated.