Calibration of a grate on a sloping channel
Eğimli kanallarda ızgara kapasitesinin kalibrasyonu
- Tez No: 199271
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHNAZ TİĞREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Izgara Kapasitesi, Izgara Verimi, Debi Ölçümü, Tutulan Akım, Geçen AkımV, Grate Capacity, Grate Efficiency, Discharge Measurement, InterceptedFlow, Bypass FlowIV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZEĞİMLİ KANALLARDA IZGARA KAPASİTESİNİN KALİBRASYONUSipahi, Sabri ÖzgürYüksek Lisans, İnşaat Müh. BölümüTez Danışmanı: Y.Doç. Dr. Şahnaz TiğrekAralık 2006, 72 SayfaBu araştırmada, değişik akım ve geometri koşullarında ızgaradan geçen akımıgözlemek amacıyla yeni bir deney seti tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Orta DoğuTeknik Üniversitesi, Hidromekanik Laboratuvarında hazırlanan dikdörtgen, değişkeneğimli kanal üzerinde, öncül deneyler yapılarak, ızgaradan geçen akım tespitedilmiştir. Aynı zamanda, deney setinin işlevselliğinin de test edildiği bu çalışmada,ızgara verimi gerek taban eğimi gerekse Froude sayısı'na bağlı olarak ifade edilmiştir.Elde edilen deney sonuçlardan, bu deney setinden, ızgara verimininin genel birifadesinin elde edileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCALIBRATION OF A GRATE ON A SLOPING CHANNELSipahi, Sabri ÖzgürM.Sc., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Şahnaz TiğrekDecember 2006, 72 pagesIn this study a setup is designed and constructed in the Hydromechanics Laboratory ofMiddle East Technical University in order to observe the flow through grate inletsunder different flow and geometry conditions. The rate of interception of flow isdetermined over a rectangular channel through preliminary experiments run on thetilting flume. The performance of the new set setup has been examined and grateefficiency is obtained both in terms of longitudinal slope and the Froude number. Theresults which are obtained show that the setup can be used to conduct experiments toobtain a general expression for grate efficiency.