Dynamic pull analysis for estimating seismic response
Dinamik çekme analizi ile sismik tepkilerin tahmini
- Tez No: 199270
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan analiz yöntemleri, doğrusal olmayanartımsal itme analizi, modal doğrusal olmayan artımsal itme analizi, dinamikçekme analizi, yakın fay yer hareketlerivii, Nonlinear analysis procedures, pushover, modal pushover analysis, dynamic pull analysis, near-fault ground motionsv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZDİNAMİK ÇEKME ANALİZİ İLE SİSMİK TEPKİLERİN TAHMİNİDeğirmenci, CanYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk SucuoğluKasım 2006, 144 sayfaDeprem mühendisliğinde kullanılan yöntemler doğrusal statik, doğrusaldinamik, doğrusal olmayan statik ve doğrusal olmayan dinamik yöntemler olaraksınıflandırılabilir. Doğrusal yöntemler genellikle kuvvet kontrollu olmakta ve azanaliz zamanına ve az hesaplama emeğine gerek duymaktadır. Diğer taraftan,doğrusal olmayan yöntemler deplasman kontrollü olup, binaların sismikperformansını belirleme açısından daha güvenilir sayılmaktadır. Fakat, özelliklebetonarme yapıların modellenmesinde doğrusal olmayan yöntemler hala birçokbilinmez barındırmaktadır.Türkiye depremlerden dolayı olan can ve mal kayıpları bakımındanyüzyıllardır tüm ülkeler arasında üst sıralarda yeralmaktadır. Bu kayıplargöstermiştir ki ülkenin birçok bölgesi güçlü yer hareketleri riski altındadır.Bununla birlikte, son dönemde yapılan çalışmalar göstermiştir ki, yakın fay yerhareketleri uzak fay yer hareketlerine göre yapılar üzerinde daha yıkıcı olmaktavive bu etkiler güncel doğrusal olmayan statik yöntemler tarafından etkili birşekilde tespit edilememektedir.Bu çalışmanın temel amacı, çok dereceli sistemlerin (ÇDS) sismiktepkilerin tahmini için ?Dinamik Çekme Analizi? diye adlandırılan basit birdoğrusal olmayan dinamik analiz yönteminin geliştirilmesidir. Bu yöntem, TS-500 (2000) and TEC (1997) yönetmeliklerine göre tasarlanmış altı ve on iki katlıbetonarme çerçeveler üzerinde test edilmişdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDYNAMIC PULL ANALYSIS FOR ESTIMATING THE SEISMICRESPONSEDeğirmenci, CanM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Haluk SucuoğluNovember 2006, 144 pagesThe analysis procedures employed in earthquake engineering can beclassified as linear static, linear dynamic, nonlinear static and nonlinear dynamic.Linear procedures are usually referred to as force controlled and require lessanalysis time and less computational effort. On the other hand, nonlinearprocedures are referred to as deformation controlled and they are more reliable incharacterizing the seismic performance of buildings. However, there is still agreat deal of unknowns for nonlinear procedures, especially in modelling thereinforced concrete structures.Turkey ranks high among all countries that have suffered losses of lifeand property due to earthquakes over many centuries. These casualties indicatethat, most regions of the country are under seismic risk of strong ground motion.In addition to this phenomenon, recent studies have demonstrated that near faultivground motions are more destructive than far-fault ones on structures and theseeffects can not be captured effectively by recent nonlinear static procedures.The main objective of this study is developing a simple nonlineardynamic analysis procedure which is named as ?Dynamic Pull Analysis? forestimating the seismic response of multi degree of freedom (MDOF) systems.The method is tested on a six-story reinforced concrete frame and a twelve-storyreinforced concrete frame that are designed according to the regulations of TS-500 (2000) and TEC (1997).