Student perceptions on their physics and mathematics teachers effectiveness
Fizik ve matematik öğretmenlerinin yeterliliği hakkındaki öğrenci algıları
  1. Tez No: 199316
  2. Yazar: MEHMET HAMDİ KURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİYE UBUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Matematik Eğitimi, Algı, Etkili Öğretmen, EtkiliÖğretmen Özellikleri, Öğrenci takdirleri, Physics education, Mathematics Education, Perception, Effective teacher, Effective teacher characteristics, Student rarings
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, fizik ve matematik öğretmenlerinin yeterliği ile ilgiliöğrenci algılarını araştırmaktadır. Bu amaçla, 71 maddeden oluşan, güvenilirlik katsayısı0.97 olan bir anket geliştirilmiş ve Ankara'daki 1237 9. sınıf öğrencisine uygulanmıştır.13 normal lise ve 6 Anadolu lisesinde görev yapan 30 fizik ve 33 matematik öğretmeniöğrenci takdirleri ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak fizik öğretmenlerinin %17'sinin,matematik öğretmenlerinin %27'sinin öğrenciler tarafından yeterlikli olarak algılandığıbulunmuştur. Ayrıca, fizik ve matematik öğretmenlerinin çoğunun öğretme yeteneği vekişiler arası ilişkilerle ilgili yeterlikli öğretmen karakterlerine düşük seviyede sahipolduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the high school students? perceptionson effectiveness of their physics and mathematics teachers. For this purpose a 71-itemquestionnaire, with a reliability coefficient of 0.97, was developed and applied to 12379th grade students in Ankara. 30 Physics teachers and 33 Mathematics teachers wereevaluated by student ratings in 13 regular high schools and 6 Anatolian lycees. As aresult, 17 % of physics teachers and 27% of mathematics teachers found to be consideredeffective by their students. In addition to this, it is found that specific effective teachercharacteristics about teaching ability and interpersonal relationships are possessed in lowamounts by most of the physics and mathematics teachers.