Pairwise multiple comparisons under short-tailed symmetric distribution
Kısa kuyruklu simetrik dağılım altında ikili çoklu karşılaştırmalar
  1. Tez No: 199315
  2. Yazar: SİBEL BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN AKKAYA, PROF. DR. ÖZTAŞ AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: kili çoklu karşılaştırmalar, kısa kuyruklu simetrik dağılım, sağlam tahmin ediciler, uyarlanmış en çok olabilirlik tahmini.v, Pairwise multiple comparison, short-tailed symmetric distribution, robust estimators, modified maximum likelihood estimation.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezde, gözlemler kısa kuyruklu simetrik dağılıma sahip olduğunda ikiliçoklu karşılatırmalar ve kontrol grubuyla çoklu karşılaştırmalar çalışılmıştır.Normal olmayan dağılımlar altında test prosedürü verilmiş ve bu prosedürdekullanılan Huber tahmin edicileri, winsorized standart sapma ile budanmışortalama, uyarlanmış en çok olabilirlik tahmin edicileri ve örneklem ortalamasıve varyansı sunulmuştur.Son olarak, kısa kuyruklu simetrik dağılım altında belirtilen tahmin edicilerinsağlamlık özellikleri karşılaştırılmış ve uyarlanmış en çok olabilirlik tahminedicisine dayanan testin daha iyi sağlamlık özelliklerine sahip olduğugösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, pairwise multiple comparisons and multiple comparisons with acontrol are studied when the observations have short-tailed symmetricdistributions.Under non-normality, the testing procedure is given and Huber estimators,trimmed mean with winsorized standard deviation, modified maximumlikelihood estimators and ordinary sample mean and sample variance used inthis procedure are reviewed.Finally, robustness properties of the stated estimators are compared with eachother and it is shown that the test based on the modified maximum likelihoodestimators has better robustness properties under short-tailed symmetricdistribution.