Millimeter wave microstrip launchers and antenna arrays
Milimetrik dalga mikrostrip besleme ve anten yapıları
- Tez No: 199318
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Koaksiyel-Mikrostrip Besleme, Yama Anten, ElektromanyetikSimülasyon, Coaxial-to-Microstrip Launcher, Patch Antenna, ElectromagneticSimulation
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezde, 36.85 GHz merkez frekansında 300 MHz'den daha büyük bir bantgenişliği ile çalışan koaksiyel-mikrostrip besleme ve mikrostrip yama anten dizisitasarımları gerçekleştirilmiştir. Anten dizisi tasarımı ayrıca, enerjinin her bir antenelemanına dağıtılmasında kullanılan besleme ağı tasarımını da içermektedir. Tezraporu içerisinde tasarım parametreleri tanımlanmakta ve bu parametrelerinalabileceği en uygun değerler Elektromanyetik Simülasyon yazılım programıkullanılarak belirlenmektedir. Teorik sonuçların doğrulanabilmesi amacıyla,mikrostrip yama anten dizisi prototip olarak üretilmiştir. Anten parametreleri,elektromanyetik dalga ve devre özellikleri üzerinde yapılan ölçümleryorumlanarak teorik sonuçlar ile uyum gözlenmiştir. Teorik ve deneysel sonuçlararasındaki sapma değerleri sonuç kısmında değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Coaxial-to-microstrip launcher and microstrip patch array antenna are designed towork at center frequency of 36.85 GHz with a bandwidth higher than 300 MHz.The antenna array design also includes the feeding network distributing the powerto each antenna element. The design parameters are defined on this report andoptimized by using an Electromagnetic Simulation software program. In order toverify the theoretical results, microstrip patch array antenna is produced as aprototype. Measurements of antenna parameters, electromagnetic field and circuitproperties are interpreted to show compliance with theoretical results. The valuesof deviation between theoretical and experimental results are discussed as aconclusion.