Local administrations and disaster risk management in Turkey
Türkiye'de afet risk yönetimi ve yerel yönetimler
- Tez No: 199319
- Danışmanlar: PROF. MURAT BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sakınım Planlaması, Afet Risk Yönetimi, Afet Yönetimi, KobeKonferansı, Yerel Yönetimler, Mitigation Planning, Disaster Risk Management, Disaster Management, Kobe Conference, Local Administrations
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
1990'dan bu yana, Dünya'da uluslararası kuruluşlar ve bilim çevrelerinde afetyönetimi ile ilgili zihinsel bir değişim yaşanmaktadır. Bu yeni anlayış olası tehlikelerkarşısında önceliği, `arama-kurtarma' ve `yara sarma' gibi reaktif hazırlıklar yerine,risklerin azaltılması aktif çabalarına, yani `sakınım' çalışmalarına vermektedir.Uluslararası kuruluşlar doğal afetlere karşı, özellikle `risk azaltma' çalışmalarınısürdürülebilir kalkınmanın bir önkoşulu olarak tanımlamış, güçlü bir adanmışlık veetkin bir küresel program geliştirme çabalarına girmişlerdir. Bu çabaları takiben,Dünya'daki pek çok ülke yeni anlayışa paralel olarak, yasal ve kurumsal yapısınırevize etmiştir. Türkiye'de ise, 1999 depremlerinden sonra tehlikelere karşı önlemleralınması gereği anlaşılmış, ancak bu zihinsel değişime dayanan kapsamlı bir sakınımyaklaşımı geliştirilememiştir. Türkiye'de `sakınım' ile ilgili siyasi bir adanmışlıksağlanamadığı sürece, afet risk yönetimi ve planlama uygulamaları istenilen düzeyeulaşamayacaktır.Bu iddia, tezin ana hipotezini oluşturmaktadır. Tezde hipotezi doğrulamak üzere, birtaraftan seçilen ülkelerin örgütsel yapısının karşılaştırmalı çalışması, bir taraftan daTürkiye'deki yerel performansı değerlendirme çalışması yapılmıştır. KobeKonferansı'nda ülkelerin afet risk yönetimini değerlendirmek amacıyla ortayakonulan değerlendirme kriterleri bu iki çalışmanın da temelini oluşturmaktadır.Tezde yapılmış olan analiz çalışmaları, Kobe kriterleri açısından, Türkiye'nin afetyönetim sisteminin hala kapsamlı bir sakınım anlayışından uzak olduğuna işaretetmektedir. Yapılan değerlendirmelerin ışığında, Türkiye'de afet yönetiminin kamugündeminde düşük önceliğe sahip olduğu, bu konuda siyasi bir adanmışlığınolmadığı ve planlamanın disiplinin afet risk yönetimini sahiplenmediği en büyükeksiklikler olarak gözlenmektedir. Risk yönetimi çalışmalarının, yerel yönetimdüzeyinde yürütülebilmesi için yerel yönetimlerin bu konuda adanmışlığınınsağlanması ve kapasitelerinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Diğer bir gereksinimise, afet risk yönetimi konusunda uzman plancıların yetiştirilmesi ihtiyacıdır.
Özet (Çeviri)
Global policies in disaster management have radically changed since 1990s, shiftingthe previously entrenched emphasis on emergency management, towards newapplications of risk management. A series of international declarations expressed thedetermination and principles to reduce risks at every level, which were followed bymany national governments. The disaster management system in Turkey seems totend towards this approach, not necessarily based on an awareness of the globaltrends, but due to the severe impacts of the 1999 events. Since no understanding andpolitical commitment for disaster mitigation prevails in Turkey, risk mitigationplanning at every level is yet far from being effective.This claim constitutes the basic working hypothesis of the study. Verification of thehypothesis is based on a comparative analysis of the organizational structures of theselected countries, and a survey of recent local performance. The frameworkdeveloped by the Kobe Conference is employed in both analyses. The formeranalysis indicated that despite the new institutional developments like `constructionsupervision? and `obligatory insurance?, Turkey in its disaster policy is still far froma comprehensive mitigation approach in terms of the Kobe criteria.Although the laws of local administrations now contain new tasks of city-leveldisaster management, not only confusions between pre-disaster and post-disasterresponsibilities prevail, but no operational guidance is given for the fulfillment theseresponsibilities. A whole range of activities are therefore in need of beingstreamlined into the tasks of urban planning in the reduction of disaster risks. Withthe amendment of laws, modification of the professional practice and the training ofplanners are expected.