Mobile structures of Santiago Calatrava: Other ways of producing architecture
Santiago Calatrava'nın hareketli strüktürleri: Mimariyi üretmenin diğer yolları
- Tez No: 199321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: hareket, Santiago Calatrava, fiili hareket, bedensel hareket, optik hareket, movement, Santiago Calatrava, actual movement, bodily movement, visual movement
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez, ?hareket? terimini mimariyi üretmede bir tasarım ortamı olarak tekrartanımlar. Deleuze' ün ?hareket?i ?sürenin hareketli kesiti? olarak tanımladığısöylem, çalşmanın kuramsal çerçevesini belirler. Santiago Calatrava' nınteorideki ve pratikteki mimari anlayışı, Deleuze' ün hareket formulasyonlarınınüzerine kurulacağı pragmatik temeli oluşturur. Calatrava'nın hareketli strüktürleri,hareketi bir tasarım ortamı olarak kullanmayı sağlayacak araçları ortaya koymakiçin analiz edilir. Bu tasarım araçları; fiili hareketi sağlayacak ?katları açma?,?kalkma? ve ?dönme?; bedensel hareketi sağlayacak ritim ve şekil; ve optikhareketi sağlayacak strüktürel yanılsama, doğanın tasviri ve ?yılan figürü? dür.Bunlardan başka olarak, Greg Lynn' e ait bir terim olan ?sanal hareket?, hareketleilgili fakat harektsizlik algısı yaratan bir tasarım aracı olarak tartışılır. Bu tartışmahem hareketin mimari üretimde kullanılan bir tasarım ortamı olduğunu vurgularhem de Calatrava' nın hareketle ilgili mimari düşünce sistemini oluşturmadakibenzersizliğini kanıtlar.
Özet (Çeviri)
This thesis conceptualizes the term ?movement? as a design medium forproducing architecture. The Deleuzian discourse which defines ?movement? as?mobile section of duration? comprises the theoretical frame of the study.Santiago Calatrava?s architectural thinking and practice constitute the pragmaticground on which the Deleuzian formulation of movement is constructed. Mobilestructures of Calatrava are analyzed to introduce some design tools that areused to utilize ?movement? as a design medium. These design tools are?unfolding?, ?rising?, and ?revolving?, which provide actual movements; rhythmand shape, which provide bodily movements; structural illusion, representation ofnature, and ?figura serpentinata?, which provide visual movements. Other thanthese, ?virtual movement?, a term borrowed from Greg Lynn, is discussed asanother design tool that is related with movement but produces perceptions ofimmobility rather than implications of mobility. This discussion emphasizes boththe employment of movement issue as a design medium in the architecturalproduction and the uniqueness of Calatrava in the way of conceptualizing thematter architecturally.