Enhancing creativity in the concept generation phase: Implementation of black box as a tool for analogical reasoning
Konsept geliştirme sürecinde yaratıcılığı arttırma: Kara kutunun analojiye dayalı düşünme için bir araç olarak uygulanması
- Tez No: 199320
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZ BÖREKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Güzel Sanatlar, Industrial and Industrial Engineering, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yaratıcılık Metodları, Konsept Geliştirme, Analojilere Dayalı Düşünme, Bilgisayar Tabanlı Sanal Alanlar, Concept Generation, Creativity, Creativity Methods, AnalogicalReasoning, Computer Generated Virtual Spaces
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Son yıllarda tasarım alanı, tasarım araştırmacılarının yaratıcılıkta algıya/kavramayayönelik çalışmaları ve bilgisayar modellemesi arasındaki potansiyel ilişkiyikeşfetmeleriyle yeni bir zeminle tanıştı. Söz konusu çalışmalar yeni bir paradigmanındoğmasına sebep oldu: Yaratıcı tasarımda zihinsel ve algısal süreçlerinmodellenmesi ve anlaşılması. Bu çalışma, sanal deneyimlerle tasarımcı hareketlerinikonsept geliştirme sürecinde, Finke ve çalışma arkadaşlarının (1995) geliştirdiğiGeneplore modeline dayanarak ve analoji kurgulama ile desteklenmiş bir yaratıcıdüşünme modeli içinde, PC platformunda çalışan bilgisayar tabanlı bir araç olanKara Kutu'nun konsept geliştirme sürecinin potansiyel doğal parçası olarak dahiledilmesi ile yaratıcı oluş'a daha detaylı bir kavrayış getirmeye çalışır.Kara Kutu öyle bir geliştirilmiştir ki; analojinin kurgulanmasının özü tasarımcınıneskiz yapma ve yazma gibi geleneksel medya ile sunduğu ifadesel, algısal vekavramsal hareketlerine dayanmaktadır; Öte yandan tasarım uzayının değişimi vegenişlemesi aracın sanal dünyaları sayesinde bilgisayar ekranı aracılığıylasağlanmaktadır. Araştırma metodu Kara Kutu aracının geliştirilmesi ve hemenardından sekiz tasarım danışmanı ile gerçekleştirilmiş çalışmanın ön mülakat,gözlemsel protokol analizi, anket ve retrospektif mülakattan oluşan bir prosedürizleyerek uygulamasına dayanmaktadır. Farklı tasarımcıların hareketlerinin bubilgisayar tabanlı araç içerisinde izledikleri harita aracılığıyla belirlenmesiyle, buçalışma farklı tasarımcıların birbirinden farklılaşan düşünce haritalarını ortayaçıkararak önemli sonuçlar elde etmiştir ki bu çıkarımlar konsept geliştirme sürecindegenel bir düşünce haritasının ilerki çalışmalara adapte edilebilecek bir şekildeönerilmesinde kullanılmıştır. Ayrıca, çalışma farklı tasarımcıların konsept geliştirmesürecinde yaratıcılığı destekleme amaçlı kullandıkları metodlara, farklılaşanesinlendirici medya seçimine ve analojilerin tasarım konseptleri uyandırmada bilgidönüştürücü olarak sürece entegre edilmesine provizyon sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the field of design has met new grounds with the growing awarenessamong design researchers of the potential relationships between cognitive studies ofcreativity and computational modeling. The turn of the studies has given rise to theemergence of a new paradigm of modeling and understanding mental processes increative design. This study tries to gain further insight into the creative occurrenceby blending virtual experiences with designer actions in a model of creative thinkingin concept generation phase based on the Geneplore Model by Finke et al. (1995)and supported by analogy construction incorporating the implementation of acomputer based tool (Black Box) running on PC platform as a potential immanentpart of the concept generation phase.Black Box is devised in such a way that the core of the constructive process of theanalogy relies on the designer?s expressional, perceptual and conceptual actionswhich are presented in the traditional methods of sketching and writing, whereas thechange and expansion of the design space is realized through the virtual worlds thetool offers via the computer screen.The research method is based on the development of Black Box tool and itssubsequent implementation in a study with eight experienced design consultants,utilizing a procedure composed of preliminary interview, observational protocolanalysis, questionnaire and retrospective interview. Through encoding actions ofindividual designers by means of their maps in the computational tool, the studyyields significant results in revealing differing thinking maps of different designerswhich have been used to propose a general creative thinking map of conceptgeneration in Black Box presented in a way to be adapted for further studies.Moreover, the study provided insight on the methods used to assist creativity inconcept generation by different designers, on the selection of inspirational materialand on the integration of analogies as knowledge transformers to evoke designconcepts.