Risk assessment of international construction projects using the analytic network process
Analitik ağ süreci ile uluslararası inşaat projelerinde risklerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 199322
  2. Yazar: AMANI BU-QAMMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAT BIRGÖNÜL, PROF. İREM DİKMEN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Analitik Ağ Süreci, Uluslararası İnşaat, Risk Değerlendirmesi, Analytic Network Process, International Construction, Risk Assessment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tezde, Türk inşaat şirketlerinin uluslararası pazarlarda riskleri değerlendirmek içinkullanabilecekleri bir yöntem önerilmekte ve bu yöntemin kullanımını kolaylaştıracakbir karar destek sistemi sunulmaktadır. Bu kapsamda, risk değerlendirme yöntemi olarakAnalitik Ağ Süreci tekniği kullanılmış ve risklerin göreceli önem dereceleri bu tekniklehesaplanmıştır. Türk inşaat şirketlerinin deneyimleri ışığında gerçekleştirilen riskdeğerlendirme sürecinin sonucunda, risk paylaşımına ilişkin sözleşme koşullarınınbelirsizliği, işveren kaynaklı riskler ve işin gerçekleştirileceği ülkedeki hukuksal sistemeilişkin problemler en önemli risk kaynakları olarak belirlenmiştir. Avans ödemesininmiktarı, ülkeler arasındaki coğrafi uzaklık ve rüşvet önem derecesi düşük riskler olarakbelirginleşmektedir. Analitik Ağ Süreci ile edinilen risk önem dereceleri kullanılarak,uluslararası inşaat projeleri için bir risk derecelendirme yazılımı geliştirilmiştir. Buyazılım kapsamında, bir projenin risk derecesini etkileyen ancak Analitik Ağ Sürecibazlı risk derecelendirme yöntemiyle hesaplara dahil edilemeyen faktörler düşünülerekbir risk revizyon sistemi oluşturulmuştur.Risk revizyonunda kullanılacak olan faktörler; şirketin deneyimi, sözleşme tipi, ödemeşekli ve projenin başında maliyet tahminlerinde kullanılmak üzere gerekli olan verilerinbulunup bulunmaması olarak belirlenmiştir.Geliştirilen karar destek sistemi inşaat şirketlerinde kurumsal öğrenmeyi artıracakşekilde yapılandırılmıştır. Proje bitiminde risklere ilişkin verilerin tekrar gözdengeçirilerek bir veritabanında saklanması ile gelecekteki benzer projelerde kullanılmaküzere bir risk belleğinin oluşturulması hedeflenmektedir. Karar destek sistemininperformansı gerçek proje verileri kullanılarak test edilmiş ve tatmin edici sonuçlaraulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis offers a comprehensive risk assessment methodology that provides a decisionsupport tool, directed for Turkish construction organizations, which can be utilizedthrough the bidding decisions for international construction projects. Within this contextthe analytic network process technique is implemented to develop a risk assessmentmodel, which is used to derive the relative priorities of the risk factors associated withinternational construction projects. The findings of the risk assessment model havedemonstrated that the most significant sources of risk are vagueness of contractconditions about risk allocation, client, and immaturity of legal system in the hostcountry. Factors such as low % of advance payment, geographical distance, and briberywere found to be relatively insignificant. An international construction project risk ratingsoftware application is then developed. The application incorporates the derivedpriorities from the risk assessment model to calculate a risk rating for a giveninternational construction project.To increase the credibility of the results a risk rating adjustment methodology wasintegrated into the application. Its purpose is to count for the potential influencingfactors that may increase the risk level of a given project. The influencing factors whichwere considered are the company's experience, contract type, level of the availableproject data from the outset, and project delivery system.The application is also structured to enhance the organizational learning practices. Itimproves the process of the organizational memory formation with respect to post-project risk data by developing a database of risk information of the rated projects forfuture references. The reliability of the application was tested with post-projects riskdata and was found to be satisfactory.