An experimental study on off-design performance and noise in small pumps
Ufak boy pompalarda tasarım dışı performans ve gürültü üzerine deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 199323
  2. Yazar: FATMA CEYHUN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Santrifuj pompa, Ses spektrumu, Gürültü, Basınç değişimi.v, Centrifugal pump, Sound spectrum, Noise, Pressure fluctuation.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez çalışması pompaların tasarım şartlarında ve tasarım dışı şartlarda çalışmagürültüleri ve bunların basınç ile ilişkilerinin deneysel olarak araştırılması üzerineyapılmıştır. Küçük boyda pompalar yarı yankısız bir odaya yerleştirilmiş, değişiksistem koşullarında ve değişik dönme hızlarında çalıştırılmıştır. Pompa çalışmaverileri, ses verileri ve zamana bağlı basınç verileri kaydedilmiştir. Gürültü vebasınca ait FFT spektrumları karşılaştırılmıştır. Ses basınç düzeyleri ve hidrolikbasınç arasındaki eşevrelilik spektrumu çıkarılmıştır. Veri işleme, FFT analizi veçapraz korelasyon Soundbook SAMURAI yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Deneylergöstermiştir ki sistem karakteristiği veya pompa boyutu pompanın gürültüsü üzerindeetkili değildir. Diğer yandan pompa karakteristiği ses spektrumlarında kanat geçmefrekansı ile orantılı frekanslardaki sıçramalarla fark edilmektedir. Aynı zamandaçapraz korelasyon sonuçları göstermiştir ki pompa çıkış basıncı pompa girişbasıncından daha önemli bir gürültü kaynağıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis study is focused on experimentally investigating pump noise at designand off-design operations and its relations with pressure fluctuations. Small sizepumps are placed in a semi-anechoic chamber and operated at various systemconditions and various rotational pump speeds. Pump operational data, noise dataand time dependent pressure data are recorded. Fast Fourier Transform spectra ofnoise and pressure data are compared. Coherence spectrum between sound pressurelevel and hydraulic pressures are obtained. Data processing, Fast Fourier Transformand cross correlation are conducted with specific software Soundbook SAMURAI.The experiments have indicated that system characteristics or pump size do not haveany influence on the noise of pump. On the other hand, pump characteristics arefound to be distinguishable by means of peak frequencies on the sound spectra whichare proportional to blade passing frequency. Results of cross correlations also showthat, pump outlet pressure is a more significant source of noise than pump inletpressure.