Production of sweetening syrups with functional properties
Fonksiyonel özellikleri olan tatlandırıcı şurupların üretimi
  1. Tez No: 199324
  2. Yazar: SİBEL YILDIZ YİĞİTARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN KINCAL, DOÇ. DR. CANDAN GÜRAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Biotechnology, Food Engineering, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Frükto-oligosakkarit, nulin, Fonksiyonel gıdalar, Yer elması, Mikrodalga, Ultrasonik özütleme, Fructo-oligosaccharide, Inulin, Prebiotics, Functional foods, Jerusalem artichoke, Microwaving, Ultrasonication
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Ekim ile Nisan arasında hasat edilmiş, 0 ila 20 gün depolanmış, rendelenmiş yer elmasıyumrularından frükto-oligosakkarit şuruplarının 20 ila 60ºC'deki suyla özütlenmesi, verim,polimerizasyon derecesi (PD 6'ya kadar) ve prebiyotik etkileri Lactobacillus plantarumkullanımıyla belirlenerek çalışılmıştır. Çalkalayıcılı su banyosuyla özütlemede optimumçözücü/yer elması oranının 4, sürecin 40 dakika ve yer elmasını temel alan verimin ise 12 ila17 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Sıcaklığın verim ve fonsiyonaliteyi arttırdığı ve 26 mMsitrik asit eklenmesinin renk ve koyuluğu sırasıyla %70 ve 80 oranında düzelttiği görülmüştür.Özütleme öncesinde kısa süreli (1 dak.) mikrodalga uygulaması verimi yaklaşık %20arttırmakta, PD 1 ve 2 olan şeker miktarını azaltmakta ve PD 3 ila 6 aralığındaki oligosakkarit(OS) miktarını arttırmakta, prebiyotik etkideki önemsiz artışa rağmen şurupların renk vekoyuluğunda üç kat artışa neden olmaktadır. Ultrason-destekli özütleme (USE) 3 dakikalıksüreçte en iyi performansı vermekte, % 18'lik verim düşüşüyle PD 1 ila 2 olan şekermiktarlarını azaltmakta, PD 3 ila 6 aralığındaki OS miktarını arttırmaktadır. USE şuruplarındaha fonksiyonel içeriği L.plantarum'un büyüme hızındaki 2.5 kez artışla da doğrulanmıştır.20ºC yerine 60ºC'de USE uygulaması fonksiyonel şeker miktarını yaklaşık üç katınaçıkarmaktadır. Monosakkarit ünitesinin en çok kısmının fonksiyonel şeker olarak eldesi için,hasat edildikten sonra 10 gün süreyle 4ºC'de depolanması gerekmektedir. Ultrasoniközütleme rengi etkilememekte fakat koyuluğu iki kat arttırmaktadır. Bütün şuruplarınyoğunluk ve viskoziteleri hemen hemen aynı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Extraction of fructo-oligosaccharide syrups from grated jerusalem artichoke (JA) tubers wasstudied by water at 20-60ºC by determining the yield, degree of polymerization (DP), productprofile (DP of up to 6) and prebiotic effect using Lactobacillus plantarum on samplesharvested between October and April, stored for 0-20 days. The optimum solvent to solidratio was 4, the duration of shaking water bath extraction was 40 min and yield based on JAwere 12-17%. Temperature was found to improve yield and functionality, and citric acid, at26 mM, improved the color and darkness by 70 and 80%, respectively. Short-time (1 min)microwaving prior to extraction increased the yield by about 20%, decreased the amount ofsugars with DP 1 and 2 and increased the amounts of oligosaccharides (OS) with DP 3-6,although the prebiotic effect increased only slightly; while the color and darkness of the syrupwere tripled. Ultrasound-assisted-extraction (USE) gave best performance at 3 min duration;decreased the amounts of sugars with DP 1-2, increased the amounts of OS with DP 3-6, with18% decrease in the yield. The better functionality of USE syrups were also indicated by 2.5times higher growth rate of L.plantarum. The application of USE at 60ºC compared to 20ºCalmost tripled the amounts of functional sugars. In order to obtain the largest proportion ofmonosaccharide units as functional sugars, 10 day storage at 4ºC after harvest was indicated.Ultrasonication did not affect the color but the darkness was doubled. The density andviscosity of all the syrups were practically the same.