Laminar filmwise condensation of flowing vapor on a sphere
Küre üzerinde akan buharın laminer film şeklindeki yoğuşması
- Tez No: 153314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laminer, film yoğuşması, arayüzey kesme gerilmesi, yatay silindir, küre, diskretizasyon vıı, Laminar, film condensation, interfacial shear, horizontal cylinder, sphere, discretization
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz KÜRE ÜZERİNDE AKAN BUHARIN LAMİNER FİLM ŞEKLİNDEKİ YOĞUŞMASI EROL, Doğuş Y.üsans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil YAMALİ Haziran 2004, 81 sayfa Bu projenin amacı, su buharının küre üzerinde laminer yoğuşmastnın teorik olarak incelenmesidir. Bu amaçla, problem iki fazlı sınır film ile ilgili olan yer çekimi, buharın uyguladığı kesme gerilimi, atalet kuvvetleri, taşınım ısı transferi ve basınç gradyanı gibi parametreler ele alınarak çözülmüştür. Bu komple iki fazlı sınır film ile ilgili ilk olarak sınır film denklemleri, sınır şartlan ve arayüzey şartlan analiz edilmiş, ve daha sonra da bunlar diskretize edilmiştir. Sıvı içindeki hız ve sıcaklık profillerini, buharın hız profilini, sıvı film kalınlığını ve yere! Nusselt sayısını hesaplamak amacıyla MaîhCad'de, bu diskretize edilmiş denklemleri çözen bir program geliştirilmiştir. Ayrıca, basınç gradyanı, yerçekimi, buhar akış hızı ve küre çapının yukarıda belirtilen parametrelere etkisi araştırılmıştır. Problemin formulasyonu değiştirilerek vıyatay silindir üzerinden akış için sonuçlar elde edilmiştir. Daha sonra bunlar küre için elde edilen sonuçlar ile karşılaştırmıştır. Son olarak küre üzerinde cıva buharının aktığı sistem için sonuçlar elde edilmiştir. Bütün sonuçlar grafik ve tablolar ile gösterilmiş ve çalışmanın sonunda yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LAMINAR FSLMWISE CONDENSATION OF FLOWING VAPOR ON A SPHERE EROL, Doğuş M.S., Department of Mechanical Engineering SupervisonAssoc. Prof. Dr. Cemil YAMALI June 2004, 81 pages The objective of this study is to analyze theoretically the laminar film condensation of water vapor flowing on a sphere. For this purpose, the problem was handled by including all of the two-phase boundary layer parameters such as gravity, effect of vapor shear, inertia, energy convection and pressure gradient. For this full two-phase boundary layer system, the boundary layer equations, boundary conditions and the interfacial conditions were first analyzed, and then discretized. A computer program in Mathcad, solving these discretized equations, was written to obtain the velocity and temperature profiles within the condensate, the velocity profiles within the vapor, the condensate film thickness and the local Nusselt number. The IVeffects of pressure gradient, gravity, vapor oncoming velocity and sphere radius on these parameters were examined. By alternating the formulation of the problem, the results for the flow over a horizontal cylinder were obtained. These results were then compared with those for the sphere. Finally, the results for the system with Mercury vapor flowing on a sphere were obtained. All of these results were represented as diagrams and tables, and were discussed at the end of the study.