Use of aluminium dross for slag treatment in secondary steelmaking to decrease amount of reducible oxides in ladle furnace
İkincil çelik yapımı pota cürufu muamelesi işleminde indirgenebilir oksitlerin miktarının azaltılması için pota fırınında alüminyum cürufu kullanımı
  1. Tez No: 199334
  2. Yazar: ONUR AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kincil çelik yapımı, cüruf indirgeme, pota cürufu, indirgenebilir oksitler, Secondary steelmaking, slag reduction, ladle slag, reducible oxides
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Düşük karbonlu ve alüminyum ile deokside edilmiş çelik kalitelerinde potacürufunun içerisindeki indirgenebilir oksitlerin azaltılmasına yönelik uygulamaları,etkileyen parametrelerle birlikte, inceleyen bu çalışmada Erdemir düşük karbonluçelik kaliteleri olan 7112K ve 7110K seçilmiştir. Pota cürufundaki indirgenebiliroksitlerin miktarı ile, çelik içerisindeki kükürdü metal-cüruf reaksiyonuyla potacürufuna alma ve çeliğin iç yapı temizliği arasında ters bir ilişki vardır. Cürufun buözelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla ikincil metalurji işlemleri sırasında, alüminyumüretimi prosesi atığı olan ve %30-35 metalik alüminyum içeren alüminyum cürufukullanılmış ve cüruf içerisindeki ( FetO, MnO, SiO2, P2O5) gibi birincil çelik yapımıkaynaklı olan indirgenebilir oksitlerin değişimi incelenmiştir. Çalışma sonucundakonvertörlerden potaya sıvı çelik alınırken ortalama 653 kg. konvertör cürufunun dapotaya alındığı tespit edilmiştir. Yapılan incelemede pota cürufu içerisindeki SiO2 veP2O5 miktarlarının pota işlemleri sonrasında önemli miktarda değişmediği tespitedilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, ikincil metalurji işlemleri öncesinde cürufiçerisinde % 10-12 olan (FetO + MnO)%, alüminyum cürufu ile yapılan işlemsonucunda % 4.5-5.0 değerine kadar azaldığı görülmüştür. Bununla beraber cürufindirgeme işleminin çelik temizliğine olan etkisini görmek amacıyla, düşük karbonluçelik grubu, üretim şekli gereği ikincil metalurji işlemi sonucunda cüruf içerisindekiFetO ve MnO toplamı %16-17 olan ultra düşük karbonlu çelik grubu ilekarşılaştırılmış ve sürekli döküm sırasında reoksidasyona uğrayan çözünmüşalüminyum miktarlarının (döküm sırasında azalan çözünmüş aluminyum miktarı)ultra düşük karbonlu çelik grubu için 144 ppm ve düşük karbonlu çelik grubu için ise94 ppm olduğu görülmüş ve bunun ultra düşük karbonlu çelik grubunun daha fazlainklüzyon içermesine sebep olacağı beklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to analyse refining processes such as decreasingreducible oxide content of ladle slag with affecting parameters in low carbonaluminum killed grades and for the research Erdemir low carbon steel grades 7112Kand 7110K are selected. There was a negative correlation between reducible oxideamount in ladle slag and desulphurization capacity of ladle slag with metal-slagreaction and steel internal cleanliness. To refine these properties of slag, aluminiumdross, which was aluminium production discard and has a metallic content around%30-35 was used and after ladle treatment operation, decrease in reducible oxidessuch as FetO, MnO, SiO2, P2O5 was analysed. After the study it was observed that653 kg. of converter slag leaked during tapping of steel and SiO2 ve P2O5 content ofladle slag had negligible change after ladle treatment. According to the results, it isobserved that initial %10-12 (FetO + MnO) content was reduced to % 4.5-5.0 (FetO+ MnO) after ladle treatment with use of aluminium dross. Beside of this, in order tosee the effect of this slag reduction on steel cleanliness, low carbon aluminium killedgrades were compared with ultra-low carbon aluminium killed grades having (FetO +MnO) content of %16-17 in slag. It was seen that reoxidation of aluminium (loss ofdissolved aluminium) during continuous casting for ULC (ultra-low carbon) gradesis 144 ppm but for LC grades it was 94 ppm and it was being expected that ULCsteel group would have higher inclusion content after casting.