Microwave-assisted simultaneous novel synthesis of poly (dibromophenylene oxide)s, poly(diiodophenylene oxide)s (P), conducting(CP) and/or crosslinked (CLP) and/or radical ion polymers (RIP)
Poli (dibromofenilen oksit), poli (diiyodofenilen oksit) (P), iletken (CP) ve/veya çapraz bağlı (CLP) ve/veya iyon radikal polimerlerin (RIP) ilk kez eş zamanlı mikrodalga-destekli sentezi
- Tez No: 199336
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mikrodalga-destekli polimerizasyon, poli(dihalofenilen oksit), iletkenpolimer, çapraz bağlı polimer, iyon radikal polimer, Microwave-assisted polymerization, poly(dihalophenylene oxide), conducting polymer, crosslinked polymer, radical ion polymer
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
2,4,6-tribromofenol veya 2,4,6-triiyodofenol ile poli(dibromofenilen oksit) veyapoli(diiyodofenilen oksit) (P), iletken polimer (CP) ve/veya iyon radikal polimer (RIP)ve/veya çapraz bağlı (CLP) polimerlerin mikrodalga- destekli sentezi ilk defa eş zamanlıolarak kısa zaman aralığında gerçekleştirildi.Polimerleşmeler 1 ile 20 dakika arasında değişen zaman aralıklarında, sabitmikrodalga enerjisinde veya 70 ile 900 watt arasında değişen mikrodalga enerjilerinde, sabitzaman aralıklarında veya 0.5 ile 5 ml su miktarları değiştirilerek, sabit zamanda vemikrodalga enerjisinde yapıldı. Sentezlenen polimerlerden, Poli(dihalofenilen oksit) ve1radikal iyon polimerleri FTIR (Fourier Transform Infrared Spektroskopisi), H-NMR13(Nükleer Manyetik Rezonans), C-NMR, TGA/ FTIR (Termogravimetrik Analiz / FourierTransform Infrared), DSC (Diferansiyel Taramalı Kalorimetri), SEM (Taramalı ElektronMikroskop), ESR (Elektron Spin Rezonans), GPC (Jel Geçirgen Kromatografisi), UV-Vis(UV-Görünür Bölge Spektroskopisi), Işık Saçılması ve Elementel Analiz ile karakterizeedilmiştir . letken ve çapraz bağlı polimerler FTIR, TGA/ FTIR, DSC, SEM, ESR, XRD(Toz X-ışınları Kırınımı Spektroskopisi), Elementel Analiz ve letkenlik Ölçümü ilekarakterize edilmiştir.Isıtma süresinin, mikrodalga enerjisinin ve kullanılan su miktarının yüzde dönüşüm vepolimer sentezine olan etkiside incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Microwave-assisted novel synthesis of poly(dibromophenylene oxide) andpoly(diiodophenylene oxide) (P), conducting polymer (CP) and/or crosslinked polymer(CLP) and/or radical ion polymer (RIP) were achieved simultaneously from lithium, sodiumor potassium 2,4,6-bromophenolate or sodium 2,4,6-iodophenolate in a very short timeinterval.Polymerizations were carried out by constant microwave energy with different timeintervals varying from 1 to 20 min; or at constant time intervals with variation of microwaveenergy from 70 to 900 watt; or varying the water content from 0.5 to 5 ml at constant timeintervals and microwave energy. Poly(dihalophenylene oxide) and radical ion polymers werecharacterized by FTIR (Fourier Transform Infrared), 1H-NMR (Proton Nuclear Magnetic13Resonance), C-NMR (Carbon-13 Nuclear Magnetic Resonance), TGA/ FTIR (ThermalGravimetric Analysis / Fourier Transform Infrared), DSC (Differential ScanningCalorimeter), SEM (Scanning Electron Microscope), ESR (Electron Spin Resonance), GPC(Gel Permeation Chromatography), UV-Vis (UV-Visible Spectroscopy), Light Scattering andElemental Analysis. Conducting and crosslinked polymers were characterized by FTIR, TGA/FTIR, DSC, SEM, ESR, XRD (Powder Diffraction X-Ray) and Elemental Analysis.The effects of heating time, microwave energy and water content on the percentconversion and the polymer synthesis were also investigated.