Autumn migration dynamics, body mass, fat load and stopover behaviour of Wilow Warbler( Phylloscopus trochilus 1758)at Manyas Kuşcenneti National Park ( Northwestern Turkey)
Manyas Kuşcenneti Milli Parkı'nda ( Kuzeybatı Anadolu)Söğüt Bülbülü'nün (Phylloscopus trochilus 1758) sonbahar göç dinamiği,ağırlığı,yağ yükü ve konaklama davranışı
- Tez No: 199342
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEMAL CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Phylloscopus trochilus, göç, konaklama davranışı, yağ yükü, ManyasKuşcennetivii, Phylloscopus trochilus, migration, stopover behaviour, fat load, ManyasKuşcennetiv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZMANYAS KUŞCENNETİ MİLLİ PARKI'NDA (KUZEYBATI ANADOLU) SÖĞÜTBÜLBÜLÜ'NÜN (Phylloscopus trochilus Linnaeus 1758) SONBAHAR GÖÇDİNAMİĞİ, AĞIRLIĞI, YAĞ YÜKÜ VE KONAKLAMA DAVRANIŞIKEŞAPLI DIDRICKSON, ÖzgürYüksek Lisans, Biyoloji BölümüTez Danışmanı: Doç. Dr. C. Can BİLGİNMayıs 2007, 71 pagesTürkiye Palearktik ve Afrotropikal bölgeler arasındaki ana göç yollarından biri üzerinde yeralır. Birçok tür için önemine rağmen Türkiye'de kuş göçü üzerine az sayıda araştırmayapılmıştır. Bu çalışmada, böcekçil küçük bir ötücü olan Söğüt Bülbülü'nün (Phylloscopustrochilus) Manyas Kuşcenneti Milli Parkındaki sonbahar göçü dinamikleri ve konaklamadavranışı belgelenmiş ve analiz edilmiştir.2002 yılında Ağustos ortasında, 2003 yılında Ağustos sonunda başlayan ve her iki yıl Ekimsonuna kadar süren çalışmada kuşlar sis ağlarıyla yakalanmış, halkalanmış, ölçülmüş,tartılmış ve yağ dereceleri belirlenmiştir. 2002 yılında 543, 2003 yılında ise 929 SöğütBülbülü halkalanmıştır.2002 ve 2003 yıllarında kuşlardan ilk yakalandıklarında alınan yağ dereceleri ve ağırlıkdeğerleri sırasıyla 4,63±0,06 ve 3,84±0,05 (ortalama±SH) ve 11,38±0,07 ve 10,37±0,05'dir.2003 yılına ait yağ dereceleri T2 ve T5 kuşlarının zirve değerlerinden oluşan bimodal birdağılım göstermekte ve farklı göç stratejilerine sahip populasyonların ya da yaş gruplarınınvarlığına işaret etmektedir.vi2002 ve 2003 yıllarında sırasıyla kuşların % 9.2'si ve % 12.1'i tekrar yakalanmıştır. Her ikiyılda da kalış süresi medyanı 5 gündür ve en kısa konaklama süresi 1 ila 15 veya 16 günarasında değişir. Tekrar yakalanan kuşların büyük bölümü belirgin bir şekilde yağlanmış veiki haftalık bir konaklama süresine dek ağırlık kazanmaya devam etmişlerdir.Manyas Kuşcenneti Milli Parkında ötücü göçünü belgeleyen bu ilk çalışma, bu tipsulakalanların birçok göçmen ötücü kuş türü için Akdeniz ve Sahra Çölü gibi iki önemliekolojik engeli geçmeden önce gerekli yağ yüklerini depolamaları için çok önemli birkonaklama alanı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAUTUMN MIGRATION DYNAMICS, BODY MASS, FAT LOAD AND STOPOVERBEHAVIOUR OF WILLOW WARBLER (Phylloscopus trochilus Linnaeus 1758) ATMANYAS KUŞCENNETİ NATIONAL PARK (NORTHWEST TURKEY)KEŞAPLI DIDRICKSON, ÖzgürM.Sc., Department of Biological SciencesSupervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can BİLGİNMay 2007, 71 pagesTurkey lies on one of major migratory routes between Palearctic and Afrotropical regions.Despite its importance for many species, few studies exist on bird migration over Turkey. Inthis study, autumn migration dynamics and stopover behaviour of Willow Warbler(Phylloscopus trochilus), a small insectivorous passerine, was documented and analyzed atManyas Kuşcenneti National Park (northwestern Turkey).Birds were mistnetted, ringed, measured, weighed and fat-scored from mid August in 2002and end of August in 2003 to end of October in both years. Totally 543 and 929 WillowWarblers were ringed in 2002 and 2003 respectively.For 2002 and 2003 respectively, fat score values (mean±SE) are 4.63±0.06 and 3.84±0.05and body mass values are 11.38±0.07 and 10.37±0.05 grams for birds captured the first time.Fat scores in 2003 show a bimodal distribution with peaks of T2 and T5, indicatingpopulations or age classes with different migratory strategies.The number of retraps constituted 9.2-12.1 % of the total in 2002 and 2003. In both years,minimum stopover length ranged from 1 to 15 or 16 days with a median of 5 days. Theivmajority of the retraps put on significant fat in both years. Retraps continued to put onweight for up to two weeks after they arrived.In this first ever study documenting passerine migration at Manyas Kuşcenneti NationalPark, it was revealed that such wetlands provide crucial stopover habitat for many migrantpasserines, enables them to gain necessary fat loads before crossing two ecological barriers,the Mediterranean Sea and the Sahara.