Antifungal spectrum determination of the K5 type yeast killer protein on fungi causing spoilage in citrus fruits
K5 tipi öldürücü maya proteininin turunçgil meyvelerinde bozulmaya neden olan mantarlar üzerindeki antifungal spektrumunun tayini
- Tez No: 199361
- Danışmanlar: PROF.DR. FATİH İZGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Ziraat, Biology, Biotechnology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyokontrol ajanı, K5 tipi maya öldürücü proteini, bitkipatojen mantarları, M K, hasatsonrası turunçgil hastalıkları, Biocontrol agent, K5 type yeast killer toxin, plant pathogenicfungi, MIC, postharvest citrus diseases
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZK5 T P ÖLDÜRÜCÜ MAYA PROTE N N N TURUNÇG L MEYVELER NDEBOZULMAYA NEDEN OLAN MANTARLAR ÜZER NDEK ANT FUNGALSPEKTRUMUNUN TAY NKEPEKÇ , Remziye AysunYüksek Lisans, Biyoloji BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Fatih ZGÜAralık 2006, 118 sayfaBazı maya suşları belirli şartlar altında ortama duyarlı mantar hücreleriniinhibe edici polipeptid toksinler salgılarlar. Bu tip mantarlara öldürücü mantarlar vesalgıladıkları toksinlere öldürücü proteinler veya öldürücü toksinler adı verilmiştir.Öldürücü proteinler 11 değişik tip altında sınıflandırılmışlardır (K1-K11). Butoksinlerin hassas hücreler üzerindeki etki mekanizması farklılıklar gösterir. Bazılarıhücre duvarındaki beta-1,3-glucan yapısını hidrolize eder. Memeli hücreleri hücreduvarına sahip olmadığı için yeni ve seçiciliği yüksek antifungalların araştırma vegeliştirilmesi mantarların hücre duvarı bileşenlerini hedef teşkil eden ajanlar üzerindeyoğunlaşmaktadır. Laboratuvarımızda yaptığımız çalışmalarda P.anomala suşununöldürücü etkisinden sorumlu olan K5 tipi öldürücü toksinin biyokimyasalkarakterizasyonu sonucunda bu toksik proteinin biyokontrol alanında kullanımiçin uygun sıcaklık ve pH şartlarında aktivitesini koruyan bir exo beta-1,3-glukanazolduğu bulunmuştur. K5 tipi öldürücü proteinin duyarlı hücrelerin, hücreduvarlarındaki beta-1,3 glukan yapısını hidrolize etme özelliği, bu proteinin seçici birantifungal ajan olarak kullanımının önemini öne çıkarmaktadır. K5 tipi öldürücümaya proteininin antifungal aktivitesi CLSI metoduna göre turunçgillerde hasatsonrası bozulmaya neden olan 6 mantar üzerinde denenmiştir. K5 tipi öldürücü mayaproteininin bu mantarlardan Botrytis cinerea, Penicillium digitatum ve Penicilliumitalicum üzerinde etkili olduğu fakat Colletotrichum gloeosporoides, Phythophythoracitrophthora, Alternaria citri üzerinde inhibe edici etkisinin olmadığı bulunmuştur.B.cinerea, P.digitatum, P.italicum için toksinin M K değeri 16 mikrogram/ml, IK50değerleri ise sırasıyla 2.12, 3.31, 2.57 mikrogram/ml olarak bulunmuştur. Bu çalışmaK5 tipi öldürücü maya proteininin B.cinerea, P.digitatum ve P.italicum' a karşı yenive seçici bir biyokontrol ajanı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANTIFUNGAL SPECTRUM DETERMINATION OF THE K5 TYPE YEASTKILLER PROTEIN ON FUNGI CAUSING SPOILAGE IN CITRUS FRUITSKEPEKÇ , Remziye AysunM.S., Department of BiologySupervisor: Prof. Dr. Fatih ZGÜDecember 2006, 118 pagesSome yeast strains under certain conditions secrete polypeptide toxins whichare inhibitory to sensitive fungal cells into the medium. These yeast strains aretermed as killer yeasts and their toxins are designated as killer proteins or killertoxins. Killer proteins are classified into 11 typical types (K1-K11). These toxinshave different killing mechanisms on sensitive cells. Some of them hydrolyze majorcell wall component, beta-1,3- glucans. As mammalian cells lack cell walls researchand development of novel highly selective antifungals are mostly focused on theagents which target the components of the fungal cell wall. K5 type killer proteinwas characterized in our labarotory previously. This protein is an exo beta-1,3-glucanase which is stable at pH?s and temperatures appropriate for its biocontrolusage. Beta-1,3-glucan hydrolyzing activity of the K5 type killer protein highlightedthe potential use of this protein as a selective antifungal agent. According to CLSImethodology, antifungal activity of the K5 type yeast killer protein was testedagainst 6 fungal strains causing postharvest spoilage in citrus fruits and found to beeffective on Botrytis cinerea, Penicillium digitatum, Penicillium italicum whereasnon effective on Colletotrichum gloeosporoides, Phythophythora citrophthora,Alternaria citri. The MIC values of the toxin for B.cinerea, P.digitatum, P.italicumwere found to be 16 mikrogram/ml while IC 50 values of the toxin were 2.12, 3.31,2.57 mikrogram/ml respectively. The results showed that K5 type yeast killer proteinwould be used as a novel and selective agent against B.cinerea, P.digitatum andP.italicum.