Interpretation of cultural heritage sites the case: Boston National Historical Park in the U.S.A.
Kültür mirasının yorumlanması alan çalışması: Boston Milli Tarih Parkı, A.B.D.
- Tez No: 199396
- Danışmanlar: DR. NİMET ÖZGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yorumlama, Kültür Mirası, National Park Service, Boston Milli Tarih Parkı, ICOMOS Kartasıvii, Interpretation, Cultural Heritage, National Park Service, Boston NationalHistorical Park, ICOMOS Charterv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma, kültür mirasının yorumlanmasının, koruma sürecinin bir parçasıolarak nasıl daha etkin bir şekilde planlanması ve uygulanması gerektiğineodaklanmaktadır. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi ICOMOS'unhazırladığı Kültür Mirasının Yorumlanması ve Sunumu Kartası kültür mirasıalanlarının etkin bir şekilde yorumlanması için profesyonel prensiplerönermektedir. Bu prensipler, tez kapsamında araştırılan alanın incelenmesi vedeğerlendirilmesi için kriter olarak kullanılmıştır. Karta prensipleri arasında`Erişim ve Anlama', `Bilgi Kaynakları'nın güvenilir olması', `Bağlam veOrtam'ın dikkate alınması', `Özgün Değerler'in korunması', `Sürdürülebilirlikiçin planlama', `Kapsamacılık', `Araştırma, Değerlendirme ve Eğitim'e önemverilmesi' yer almaktadır.viBu uluslarası prensiplerin ,'yorumlama' uygulamaları ile ilişkilendirilmesigerekliliğinden yola çıkan bu çalışma, Boston Milli Tarih Parkındakiyorumlama uygulamalarını prensipler çerçevesinde incelemekte ve aynızamanda Karta prensiplerinin uygulanabilirliğini test etmektedir. Çalışmayakonu olan park, ulusal önemi bulunan sekiz tarihi alan ve yapıdanoluşmaktadır.Çalışılan alana ilişkin olarak, yönetim politikaları, kurumsal yapı, paydaşlarlaişbirliği, finansman kaynakları, planlama ve yönetim gibi milli tarih parkınınyorumlamasını etkileyen yönleri incelenmiştir. Ayrıca, Boston Milli TarihParkı dahilinde yer alan üç tarihi alan/yapıda (Charlestown Navy Yard(tersane), Old South Meeting House (kilise) ve Paul Revere House (konut))yürütülen yorumlama uygulamaları ICOMOS Kartası çerçevesinde detaylı birşekilde incelenemiştir.Bu çalışma, ICOMOS Yorumlama Kartası'ndaki prensiplerinuygulanabilirliğine ilişkin değerlendirmeler sunmaktadır. Ayrıca, çalışmadaBoston Milli Tarih Parkı ve diğer kültür mirası alanlarının daha etkin birşekilde yorumlanmasına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on how cultural heritage interpretation can effectively beplanned and operated as an integral part of preservation process. The ICOMOSCharter for the Interpretation and Presentation of Cultural Heritage Sites,which was initiated by the International Council on Monuments and Sites(ICOMOS), offers professional principles for effectively interpreting culturalheritage sites. This study apply these principles as analysis and evaluationcriteria of the case study. The Charter principles include `access andunderstanding?, soundness of `information sources?, attention to `setting andcontext?, preservation of `authenticity?, planning for `sustainability?, concernfor `inclusiveness?, and importance of `research, evaluation and training?.Considering the necessity of correlating these international principles withinterpretation practices, this study analyzes and assesses interpretation at theBoston National Historical Park, a unit of the National Park Service in the US;ivand at the same time tests the practicality of the Charter principles. This park iscomposed of eight nationally significant historical sites located separately in anurban context.This study examines certain aspects of the park that affect the effectiveness ofits interpretation activities i.e., management policies, organizational model,partnerships with stakeholders, fiscal resources, management planning, andinterpretive planning. Besides on-site interpretation at three sites of the park -the Charlestown Navy Yard, Old South Meeting House and Paul RevereHouse- are analyzed in detail within to the ICOMOS Charter framework.Finally, recommendations have been developed for the ongoing work of theICOMOS, for the Boston National Historical Park as well as for other culturalheritage sites.