Interpretation and presentation of natural and cultural heritage sites: Environmental design project for Göreme Open Air Museum
Doğal ve kültürel miras alanlarının yorumlanması ve sunumu: Göreme Açık Hava Müzesi çevre düzenleme projesi
  1. Tez No: 313779
  2. Yazar: ÖZGÜN ÖZÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN ŞAHİN GÜÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Göreme Açıkhava Müzesi, Yorumlama, Sunum, Çevre Düzenleme Projesi, Göreme Open Air Museum, Interpretation, Presentation, Environmental Design Project
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu tezin ana konusu kültürel ve doğal miras alanlarının sürekliliğini ve korunmasnı sağlayan önemli bir girdi olan ?yorumlama? ve ?sunum?dur. Yorumlama ve koruma birbiri ile sıkı bir ilişki içindedir. Bireyler yorumlama aracılığıyla miras alanları hakkında daha fazla bilgi edinir, bu edindikleri bilgiler ışığında alanı daha iyi anlar ve miras alanlarının korunması için daha fazla çaba gösterir. Sonuç olarak, koruma ile de miras alanlarının sürekliliğini sağlanır. Miras alanlarının yorumlanması ve sunumu Türkiye Cumhuriyeti yasalarına `5226 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun' kapsamında tanımlanan ?Çevre Düzenleme Projesi? ile 2004 yılında girmiştir. Yasada, miras alanlarının ziyaretçilere etkili biçimde sunan ve tanıtımını sağlayan, mevcut kullanım ve dolaşımdan kaynaklanan sorunları ziyaretçi kullanımını kontrol ederek çözen ve bunu teknolojik gelişmelerin gerektirdiği donatılarla yapan Çevre Düzenleme Projelerinin Türkiye'deki her miras alanı için hazırlanması gerekliliği vurgulanmıştır. Bu nedenle, tezin amacı etkili sunum ve yorumlama için seçilen alanda yapılan analiz ve değerlendirmeler ışığında ilkeler tanımlamak ve bu ilkeler doğrultusunda kapsamlı ve bütünleyici bir Çevre Düzenleme Projesi hazırlamaktır. Bu tez çalışması için seçilen alan İzmir'deki Efes ve Denizli'deki Hierapolis'ten sonra Türkiye'nin en çok ziyaret edilen üçüncü açık hava müzesi olan Kapadokya'daki Göreme Açıkhava Müzesi'dir. Alan çalışması için Göreme Açıkhava Müzesi'nin seçilmesinde iki ana neden vardır. Bunlardan ilki, kapsamlı ve bütüncül bir Çevre Düzenleme Projesinin alan için önerilmemiş olmasıdır. İkinicisi ise mevcut sunum olanaklarının ve ziyaretçi servislerinin yetersiz olması ve bu yetersizliğin Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararlarında sıkça dile getirilmesidir. Bu amaçla, tez birbirlerine bağlı üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden ilki yorumlama ve sunumun Dünya'daki ve Türkiye'deki teorik geçmişidir. İkinci bölüm tez için seçilen alanın analizini ve değerlendirmesini içerir. Son bölümde ise seçilen alan için ön ilkelerin geliştirilmesi ve proje önerisi yer alır.Sonuç olarak, Göreme Açıkhava Müzesi'nin değer, sorun ve potansiyelleri baz alınarak hazırlanan Çevre Düzenleme Projesi, alanın önemini anlamak ve ziyaretçilere rahat ve keyifli bir ziyaret sunmak için önemli bir araçtır. Bu nedenle, tez kapsamında geliştirilen Göreme Açıkhava Müzesi Çevre Düzenleme Projesi önerisi, ziyaretçilerin ziyaretleri sırasında ihtiyaçlarını karşılamak ve alanın korunmasını sağlaması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The main subject of the thesis is ?interpretation? and ?presentation? of cultural and natural heritage sites which is an important phenomenon providing sustainability and protection of the heritage sites. Interpretation and conservation are tightly associated to each other. Individuals will learn more about the heritage site by the help of interpretation and as a result of understanding; they will have an intention to protect the historic site more; and protection will ensure continuity of the site. Interpretation and presentation of heritage sites is put into the words in Turkish Legislation by the definition of ?Environmental Design Project? in `Amendment Act No. 5226 Concerning to Revision of Legislation Called as Law Concerning to Conservation of Natural and Cultural Entities` in 2004. In the legislation, it is stated that Environmental Design Projects which propose strategies for effective presentation, control visitor use, provide promotion and advertisement, solve problems emerged as a result of current use and circulation and answer the needs of historic sites by contemporary tools and methods must be prepared for each heritage site in Turkey. Therefore, the aim of this thesis is to define principles for effective interpretation and presentation on the selected case according to analysis and evaluations and then propose brand new comprehensive and complementary Environmental Design Project. The case selected in the thesis for the proposition of Environmental Design Project is Göreme Open Air Museum ? GOAM in Cappadocia which is Turkey?s third most visited open air museum after Ephesus in İzmir and Hierapolis in Denizli. The two main reasons for the selection of GOAM are absence of comprehensive and complementary Environmental Design Project in GOAM and insufficiency of current interpretive facilities and visitor services presented in the museum as indicated in the decisions of Nevşehir Regional Council for Conservation of Cultural Entities. Focusing on the aim, thesis is structured in three parts which are interconnected to each other as the theoretical background of the interpretation and presentation in the world and in Turkish legislations, analysis and evaluation of the selected case and finally preliminary decisions and project proposal.To conclude, ?Environmental Design Project? is an important tool for understanding the significance of the museum and providing easygoing and enjoyable visit for the museum visitors according to the values, problems and potentials of GOAM. In that respect, proposing environmental design project is critical in order to satisfy visitor needs during their museum visit and provide safeguarding of GOAM.