Developing a roadmap for knowledge management in construction industry
İnsaat sektöründe bilgi yönetimi için bir yol haritası gelistirilmesi
  1. Tez No: 199395
  2. Yazar: CEYHUN SELİM ERKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN NİELSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Türk nşaat Sektörü, Entelektüelvarlıklarvii, Knowledge Management, Turkish Construction Industry, intellectual capitalv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İnşaat sektöründeki yüksek çalışan sirkülasyonu nedeniyle şirketler bilgikaybıyla mücadele etmektedirler. Bunun yanında, pazardaki büyük rekabetdolayısıyla, genellikle rekabetçi gücün ana kaynağı olarak gösterilen entelektüelvarlıklarını koruma ve artırma yoluyla farklılık yaratmaktadırlar. Bilgi Yönetimi(BY), öğrenmeyi ve performansı arttırmak için kurumsal bilgiyi devam ettirmeksuretiyle nerede olursa olsun bilginin yaratılması, elde edilmesi, yakalanması,paylaşılması ve kullanılması uygulamaları veya süreci olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışma, Türk inşaat sektöründeki firmalara bir yol haritası sunmakiçin firmaların BY konusundaki farkındalıkları, BY araçlarınınuygulanabilirliğini ve entelektüel varlıkların rolünü araştırmaktadır. Bu amaçla,mevcut literatür detaylı bir şekilde araştırılmış, Türkiye'nin önde gelen 10 orta-büyük ölçekli firmasıyla karşılıklı görüşmeler yapılmış ve geçmiş BYviaraştırmaları ve araçları analiz edilerek kombine bir çalışma uygulanmıştır.Sonuçlar analiz edilmiş, olası zorluklar belirlenmiş, sistemin faydaları açığaçıkartılmış, BY teknikleri uygulanabilirlikleri açısından tartışılmış ve şirketlereBY konusunda rehberlik etmeyi hedefleyen dört basamaklı bir modelgeliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
High turnover rate of employees in construction cause companies in thesector struggle against knowledge loss. Due to the high competition in themarket, companies differentiate by keeping and increasing their intellectualcapital generally acknowledged as the main source of competitive advantage.Knowledge Management (KM) is defined as any process or practice of creating,acquiring, capturing, sharing, and using knowledge, wherever it resides, toincrease learning and performance by sustaining organisational knowledge.This study investigates the awareness of Knowledge Management (KM),applicability of KM tools and the role of intellectual capital assets to propose aroadmap for companies in the Turkish construction industry. For this purpose,the study employs a combination of a detailed literature survey, interviews withivten leading medium large-scale Turkish construction companies, and the analysisof previous KM research and tools. Results are analysed, possible barriers aredetermined, benefits are identified, KM techniques are discussed in terms of theirapplicability and a four-staged model framework is developed and discussed inorder to assist the construction firms in KM.