Nefes kokusundan diyabet tanısı için QCM tabanlı sistem tasarımı
Design of QCM-based system for diagnosing of diabetes
  1. Tez No: 199429
  2. Yazar: PINAR TEKBIYIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMDİ MELİH SARAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Biotechnology, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: QCM Sensör, Elektronik Burun, Diyabet, Tanı sistemi, QCM Sensor, Electronics Nose, Diabetes, Diagnosis System
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bulaşıcı veya metabolik hastalıkların, belirli kokular ortaya çıkardıklarıbilinmektedir. İnsandan alınan nefes örnekleri gaz kromatografik (GC) tekniklerkullanılarak analiz edilmek suretiyle hastalıkla nefeste değişen gazlar tespit edilmektedir.GC-MS teknikleri hastalık işaretlerinin kapsamlı şekilde çalışılmasına imkan vermesinerağmen; yüksek maliyet, yetenekli personel ihtiyacı, laboratuar ortamı ve uzun süregerektirmesinden dolayı hastalıkların teşhisi için kullanılmamaktadır.Son zamanlarda gaz sensör dizileri ile memelilerin koku alma sistemi örnekalınarak elektronik burunların üretilmesiyle, klinik uygulamalarda kokudan hastalık teşhisedilmektedir. Diyabetli hastalarda nefesteki aseton yoğunluğu 0,1-10 ppm olduğubilinmektedir. QCM sensörler ise 50 ppm üzerinde duyarlıdır. Düşük asetonkonsantrasyonunu QCM sensörlere duyurabilmek için zeolit içeren yoğunlaştırıcıkullanılmıştır. Böylece, diyabet tanısı için QCM sensör ve zeolit yoğunlaştırıcıdan oluşanbir sistem tasarlanmıştır.Bu çalışma ?QCM-SSC Gaz Sensör Dizisi Kullanarak Tıbbi Uygulamalar için TanıSistemi Tasarımı? 104E053 nolu TÜBİTAK Projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that infectious or metabolic diseases breathe out certain odors. The gaseschanged by diseases in human breath are determined by analysing the breath samples by usinggas chromatographic (GC) techniques. Although GC-MS techniques enable disease signals tobe studied expansively, they are not used for diagnosis of diseases because they require highercost, necessity of competent staff, laboratory environment and are long-term.Recently, since electronics noses are produced by sampling gas sensor arrays andnose systems of mammals, diagnosis of disease from human breath has been made in clinicalapplications. It is known that acetone concentration in breath of diabetic patients is 0.1-10ppm. However, QCM sensors are sensitive to over 50 ppm. Hence, the condenser whichcontains zeolit is being used to have acetone concentration sensed by QCM sensors.Consequently, for diagnosing of diabetes, the system which consists of QCM sensor andzeolit condenser was designed.This work, with title ?Developing Identification System For Medical Applications ByUsing Qcm-Ssc Gas Sensor Array? is realised under the project number 104E053 supported byTUBITAK.