Bir yeraltı kömür ocağının planlanması ve Büyükdüz sahası uygulaması
Planning a underground coal mine and Büyükdüz application
  1. Tez No: 199432
  2. Yazar: MÜGE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAAN ERARSLAN, PROF.DR. GÖKTAY EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit, planlama, yeraltı madenciliği, Lignite, planning, underground mining
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
B R YERALTI KÖMÜR OCAĞININ PLANLANMASI VE BÜYÜKDÜZ SAHASIUYGULAMASIMüge ŞAH NMaden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2007Tez Danışmanı: Doç.Dr Kaan ERARSLANYrd. Tez Danışmanı: Prof. Dr. .Göktay ED ZÖZETBu çalışmada, ülkemizin önemli linyit rezervlerinden birine sahip olanTunçbilek Bölgesinde yer alan Büyükdüz Yeraltı Ocağının planlaması yapılmıştır.Özgün bir jeolojik yapıya sahip olan sahanın planlamasında, en yüksek kömürkazanımı, hızlı ve güvenli bir üretim sistemi amaçlanmıştır. Öncelikle sahasınırlarındaki sondaj kuyu verileri dikkate alınarak, sahanın tektonik ve jeolojik yapısıtespit edilmiş ve cevher rezervi hesaplanmıştır. Belirlenen fiziksel şartlarauygulanabilecek çeşitli yeraltı üretim yöntemleri irdelenmiş ve özellikle ortalama damarkalınlığı göz önüne alınarak en uygun üretim yöntemi seçilmiştir. Jeolojik ve tektonikyapıyla birlikte üretim yöntemi de dikkate alınarak, oluşturulacak panoların en uygunkonumu ve sayısı belirlenmiştir. Pano planlamasında, güvenlik ve cevher kazanımı yanısıra, havalandırma ve nakliyenin de mevcut şartlarda en uygun yapıda olması göz önünealınmıştır. Ocağın hazırlık ve üretim aşamalarında oluşturulacak alt sistemler veplanlamaları detaylı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Her iki aşama için tahkimat venakliyat sistemi seçimi, kazı ekipman seçimi, su atımı ve havalandırma yöntemi seçimiyapılmıştır. Ayrıca su atımı, nakliyat ve havalandırma projeleri gerçekleştirilmiştir. Suatımı projesinde, ocakta oluşacak suyun tulumbalar tarafından atılabilmesi için gerekliolan su ihraç sistemi planlanmıştır. Nakliyat projesinde, zincirli konveyör ve bantlıkonveyörlerin gereken motor güçleri hesaplanırken, havalandırma projesinde gereklihava miktarına göre vantilatör seçimi yapılmıştır. Sonuçta, Büyükdüz Yeraltı Ocağınınen az kayıp, en güvenilir ve hızlı çalışmayı sağlayacak detaylı yeraltı üretim planıoluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
PLANNING A UNDERGROUND COAL MINE AND BUYUKDUZ APPLICATIONMüge ŞAH NMining Engineering, M.S. Thesis, 2007Thesis Supervisor: Doç.Dr Kaan ERARSLANThesis Vice-Supervisor: Prof.Dr. .Göktay ED ZSUMMARYIn this study, planning of Büyükdüz Underground Mine located in TunçbilekRegion, which has one of the most important lignite reserves, was carried out. Thepurposes of the planning of the mine, having characteristical geological structure, arelarge quantity, safer and rapid coal production. First of all, a tectonic and a geologicalstructure of the mine were determined and lignite reserve of it was calculated by thetaking account of the drill holes in the mine area. Various underground productionmethods, which are suitable for the physical conditions of the mine, were investigatedand the most suitable method was selected especially by considering the thickness of thevein. The most appropriate location and number of the mine panels was determined bytaking account of geological, tectonic structure and production method. In panelplanning not only production of the lignite and safety are considered, but alsoventilation and transportation are considered as suitable as possible for presentconditions. Sub-systems of development and production stages and their planning arefully performed. Support and transportation systems selection, excavation equipmentselection, water drainage and ventilation methods selection are carried out for bothstages. The water drainage, transportation and ventilation projects were also carried out.Water drainage system, which is necessary for draining the water in the mine by the useof pump, was planned. While chain conveyor and belt conveyor engine power werecalculated in the transportation planning, the fan tube selection was also performedaccording to required air amount in the ventilation project. As a result, the planning ofthe Büyükdüz Underground Mine, which can supply minimum production loss, saferand rapid production, was carried out and explained in a details.