Üç-sıralı istemci-sunucu mimarisinde Web servisleri kullanımı ve uygulaması
Application and using of Web services in the three-tier software architecture
  1. Tez No: 199434
  2. Yazar: YILDIRAY ANAGÜN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. AHMET ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Üç-sıralı istemci-sunucu yazılım modeli, XML web servisleri, e-ticaret, There-tier architecture, XML web services, e-commerce
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÜÇ-SIRALI İSTEMCİ-SUNUCU MİMARİSİNDE WEB SERVİSLERİ KULLANIMI VEUYGULAMASIYıldıray ANAGÜNElektrik-Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2007Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Ahmet ÖZMENÖZETBu çalışmada veritabanı sistemleri incelenmiş ve diğerlerine göre daha üstün özellikleresahip olan üç-sıralı istemci-sunucu yazılım modeli kullanılarak, otobüs seyahat bileti otomasyonuygulaması gerçeklenmiştir. Şu an ülkemizde kullanılan seyahat e-ticaret sistemleri birbirleri ileetkileşim halinde bulunmamaktadır. Bu e-ticaret sistemleri ortak işlem yapma özelliğine sahipdeğildir ve bu da seyahat edecek müşterilerin en uygun otobüs seyahat biletini bulmada kolaylıksunmamaktadır. Bu tezde e-ticaret sistemini kullanan firmalar arasında veritabanlarınınpaylaşıma açılmasıyla, bilgi paylaşımına izin veren bir model geliştirilmiş, daha sonra ?LocusTravel? adındaki otomasyon sistemi ASP. Net XML web servisleriyle gerçeklenmiştir. Sistembilet alıcıları için geliştirilmiş web ara yüzüne ve firma çalışanları için geliştirilmiş form tabanlıara yüze sahiptir. Sistem seçilen kıstaslara göre firmalar arasında kıyaslama ile arama yaptırmave arama sonuçlarına göre de bilet satın alınması ve rezervasyon sürecini gerçekleştirmektedir.
Özet (Çeviri)
APPLICATION AND USING OF WEB SERVICES IN THE THREE-TIER SOFTWAREARCHITECTUREYıldıray ANAGÜNElectric&Electronic Engineering, M.S.Thesis, 2007Thesis Supervisor: Asst.Prof.Dr. Ahmet ÖZMENSUMMARYIn this thesis, database systems are studied and a bus travel e-commerce application isimplemented with using three-tier architecture approach, which has much better in respect ofthe others. Currently, individual bus travel e-commerce systems are owned and operated by thetravel companies in Turkey. These e-commerce systems are non-inter operable which createproblems and difficulties for the travellers who use these systems to purchase travel tickets. Thisthesis presents a system, called ?Locus Travel?, implemented in ASP.Net platform and usedXML web services to allow information sharing between companies already implemented e-commerce systems. The system provides web based user interfaces for customers and formbased interfaces for travel agencies. Using the system one can easily make comprehensivesearch based on the provided criteria, and then buy a ticket from the search results.