WEB service composition under resource allocation constraints
Kaynak ayrım kısıtları altında WEB servis birleşimi
  1. Tez No: 199445
  2. Yazar: ERMAN KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ŞENKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Web Servis birle imi, Kaynak Atama, Kısıt Problemi, Anlamsal Web Servislervii, Dynamic Web Service Composition, Resource Selection, ConstraintSatisfaction Problem, Semantic Web Servicesv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzün karı ık problemlerini sadece bir web servis tarafından çözmekmümkün olamamaktadır, bu yüzden web servis birle imi web servis teknolojisininzorunlu bir özelli i haline gelmi tir. Web servis birle imi temel olarak çalı abilir veuyumlu web servislerini biraraya getirip sıralayarak problemin tüm gereksinimlerinikar ılamayı hedefler. Servislerin otomatik birle imi kullanıcılara sa ladı ı esneklikile birle im zamanında problemin çözümünde en iyi web servisleri seçmeyiamaçlar. Otomatik birle im sırasında kullanıcılar servis seçimi ve birle imi içinkaynak ayrım kısıtları belirterek aday web servislerin nasıl seçilece initanımlayabilirler. Kaynak ayrım kısıtları, kaynakların da ılımına dair sınırlamalartanımlar ve bu kısıtlar altında yapılan birle imin planlanmasını, web servisler içindo ru kaynak atamalarının yapılmasını sa lar. Web servis birle im problemi i akı ımantı ında tanımlanabilir; i akı ı karma ık i lemleri olu turmak üzere birarayagelmi görevler toplulu udur. Bu çalı mada, CWSF (Composite Web ServiceFramework) ismiyle web servis birle im sistemi tanımlanarak kullanıcıların bir iakı ı sistemi üzerinde geni bir yelpazede web servis kaynakları üzerindekısıtlamalar koyarak en iyi birle imi yakalama amaçlanmaktadır. Aynı zamandabirçok mevcut çalı maların askine kullanımı kolay bir birle im ortamı sa layarakkullanıcılara esneklik sa lanması hedeflenmektedir. Sistemin çıktısı web servisbirle im planı olup bu planda servislerin hangi zamanda ve nasıl çalı tırılaca ıvibelirtilmektedir. Bu çalı ma ile CWSL ismiyle bir dil tanımlanarak kullanıcıların iakı ını, kısıtlarını, web servislerin seçimini ve anlamsal bilgilerini tanımlayabilece ibir dil olu turulmu tur. CWSF sisteminin önemli bir özelli i ise web servis birle improblemini kısıt problemine dönü türerek en iyi çözümü bulmayı amaçlamasıdır.Sistem kullanıcılara alternatif çözümler göstererek esneklik sa layabilmektedir.Aynı zamanda bu çalı ma içerisinde anlamsal e leme ve adresleme ile servislerinke fedilmesi ve e le tirmesine imkan sa lanmı tır.
Özet (Çeviri)
Web service composition is an inevitable aspect of web services technology, whichsolves complex problems by combining available basic services and ordering themto best suit the problem requirements. Automatic composition gives us flexibility ofselecting best candidate services at composition time, this would require the user todefine the resource allocation constraints for selecting and composing candidateweb services. Resource allocation constraints define restrictions on how to allocateresources, and scheduling under resource allocation constraints to provide properresource allocation to tasks. In this work, web service composition system named asCWSF (Composite Web Service Framework) constructed for users to define aworkflow system in which a rich set of constraints can be defined on web services.On the contrary many technologies and studies, CWSF provides a user-friendlyenvironment for modeling web service composition system. The output of theframework is the scheduling of web service composition in which how and whenweb services are executed are defined. With this work, a language, CWSL isdefined to describe workflow, resource allocation constraints, selection anddiscovery rules of web services and associated semantic information. An importantproperty of CWSF system is converting web service composition problem into aivconstraint satisfaction problem to find the best solution that meet the all criteriadefined by user. Furthermore, CWSF has ability to display other possible solutionsto provides users flexibility. This study also includes semantic matching andmapping facilities for service discovery.