Adapting and testing a community classification system for Mediterranean Turkey using satellite imagery
Bir yaşambirliği sınıflandırma sisteminin Türkiye'ye uyarlanması ve uydu görüntüleri ile Akdeniz bölgesinde test edilmesi
  1. Tez No: 199446
  2. Yazar: UĞUR ZEYDANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki Örtüsü, Bitki Yaşambirliği, Sınıflandırma, Uzaktan Algılama, AkdenizBölgesi, Vegetation, Plant Community, Classification, Remote Sensing, MediterraneanRegion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZBİR YAŞAMBİRLİĞİ SINIFLANDIRMA SİSTEMİNİN TÜRKİYE'YE UYARLANMASI VE UYDUGÖRÜNTÜLERİ İLE AKDENİZ BÖLGESİNDE TEST EDİLMESİZeydanlı, UğurDoktora, Biyoloji BölümüTez Yöneticisi: Doç.Dr. C. Can BilginŞubat 2007, 184 sayfaGeçtiğimiz yüzyılda bitki bilimciler bitki birliklerini çalışarak küresel yaygınlıkta kullanılabilecekbitki örtüsü sınıflandırma standartları geliştirmeye çalışmışlardır. Türkiye'de botanikçiler,ormancılar ve coğrafyacılar tarafından kullanılan farklı sınıflandırma sistemleri bulunmaktadır.Ancak bunların hiçbiri diğer gruplar tarafından da haritalama çalışmaları için yaygın birşekilde kullanılmamaktadır ve ekolojik uygunlukları da test edilmemiştir.Bu çalışmada, hiyerarşik, ekolojik açıdan anlamlı, fizyonomik-floristik bir sınıflandırma sistemiTürkiye'nin karasal bitki örtüsünün haritalanması için ele alınıp adapte edilmeye çalışılmıştır.Önerilen sistem 8 kategoriden oluşmaktadır ve bunların en alttaki iki tanesi floristikkategorilerdir. Sınıflar arazide kolaylıkla tespit edilebilecek ve uzaktan algılama ile debelirlenebilecek özelliktedir.Sistemin test edilmesi için Landsat ETM'ler kullanılarak Akdeniz Bölgesi'nde bir sınıflandırmave haritalama çalışması gerçekleştirilmiştir. Sınıflandırmanın doğruluğu hiyerarşi kategorisinegöre 50% ile 70% arasında değişmektedir. Sınıflandırmanın ekolojik açından anlamlılığına da83 alanda, 193 yaşambirliğinden yapılan üreyen kuş birliği örneklemesi ile bakılmıştır. Üreyenkuş birlikleri araziden tespit edilen bitki sınıfları ile karşılaştırılmıştır.Önerilen sistemin uzaktan algılama ile uyumlu sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Ayrıca kuşörneklemeleri de sistemin ekolojik açıdan anlamlı bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Buyeni sistem doğru uydu görüntüleri ve kaliteli verilerle birlikte Türkiye'nin diğer bölgelerindede başarılı bir şekilde uygulanıp bitki örtüsü haritalaması, doğa koruma çalışmaları, doğalkaynak yönetimi ve habitat modellemesinde yaygın bir şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTADAPTING AND TESTING A COMMUNITY CLASSIFICATION SYSTEM FOR MEDITERRANEANTURKEY USING SATELLITE IMAGERYZeydanlı, UğurPh.D., Department of Biological SciencesSupervisor: Assoc.Prof.Dr. C. Can BilginFebruary 2007, 184 pagesThroughout the past century, vegetation scientists have been studying plant communities todevelop classification standards for global mapping purposes. In Turkey, although there areseveral vegetation classification schemes in use by botanists, foresters or geographers, noneis widely accepted by all for vegetation mapping.In this study, a hierarchical, ecologically meaningful, physiognomic-floristic classificationsystem was adapted and developed for terrestrial vegetation in Turkey. The system haseight hierarchical levels, with the alliance and the association as its lowest two floristiclevels, and the classes are designed to be easily detected in the field or indirectly throughremote sensing.To test of its utility, a supervised vegetation classification of the whole Mediterranean Regionof Turkey was carried out using Landsat ETM images. The accuracy of the classificationranged between 55% and 69% depending on the level of hierarchy. A further test for itsecological utility was carried out by comparing identified vegetation classes with breedingbird communities derived from data gathered through field observations at 193 ecologicalcommunities at 83 sites.The proposed classification scheme has proven to be reasonably accurate when widelyavailable satellite imagery is used and ecologically meaningful as shown by a highconcordance with observed bird community patterns. It is suggested that this new systemcan be safely applied to other regions of Turkey for purposes of vegetation mapping, specieshabitat modeling, and nature conservation if proper image set and ancillary data is used.