Fragility based assessment of low-rise and mid-rise reinforced concrete frame buildings in Turkey using Düzce damage database
Düzce veritabanı kullanılarak Türkiye'deki az ve orta katlı betonarme binaların hasar görebilirlik açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 199444
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ALTUĞ ERBERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, az ve orta katlı betonarme binalar, parametrikçalışma, yer hareketi özellikleri, Düzce veritabanı, Fragility, low-rise and mid-rise reinforced concrete buildings, parametric study, ground motion characteristics, Düzce damage database
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki mevcut bina stokunun yaklaşık %75'ini oluşturan veaz ve orta katlı betonarme çerçeveli binaların deprem riskinin tahmini için hasargörebilirlik açısından değerlendirilmesi incelenmiştir. Bina envanteri, 1999Marmara depremleri sonrası oluşturulan Düzce veritabanı kullanılarakçıkarılmıştır. Son depremlerden etkilenmiş olan bu binalar mevcut yönetmelikşartlarına göre tasarlanmamış olup, inşaat aşamasındaki denetim de uygun değildir.Bina veritabanı, yükseklik ve dolgu duvarların olup olmamasına göre alt sınıflaraayrılmıştır. Veritabanındaki yapısal parametreler (peryot, dayanım ve elastik ötesirijitlik katsayısı oranları) her bina için eşdeğer tek serbestlik dereceli sistem olaraktanımlanmıştır. Deprem kayıtları geniş bir alana yayılmış olup dünyanın farklıbölgelerinden seçilmiştir. Her bir alt sınıf için yapısal kapasite hasar sınırlarıtanımlanmıştır. Sonuç olarak bina karakterleri göz önünde bulundurularak az veorta katlı binalar için kırılganlık eğrileri oluşturulmuştur. Oluşturulan kırılganlıkeğrileri parametrik çalışmanın temelini oluşturacağı için referans eğrileri olarakadlandırılmıştır. Son kırılganlık eğrileri üzerinde elastik ötesi rijitlik katsayısıoranlarının, örnekleme metotlarının, örnek boyutunun, sınır durum tanımının veindirgenme davranışının etkilerini gözlemlemek amacıyla parametrik çalışmagerçekleştirilmiştir. Elde edilen kırılganlık eğrilerinin geçerliliğini kanıtlamakamacıyla iki büyük deprem sonrası tahmin edilen hasar dağılımı, gerçek hasar ilekarşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the seismic fragility assessment of low-rise and mid-rise reinforcedconcrete frame buildings which constitute approximately 75 % of the total buildingstock in Turkey is investigated to quantify the earthquake risk. The inventory usedin this study is selected from Düzce damage database which was compiled afterthe devastating 1999 earthquakes in the Marmara region. These buildings are notdesigned according to the current code regulations and the supervision in theconstruction phase is not adequate.The building database is divided into sub-classes according to the height andabsence of infilled walls. Each building in the database is represented by anequivalent single degree of freedom system with three structural parameters:period, strength, and post-elastic stiffness ratio. The ground motion records areselected from different parts of the world covering a wide range of characteristics.The capacity of the structure is represented for each sub-class by the limit states.Hence, a set of fragility curves for low- and mid-rise reinforced concrete structuresare developed by making use of the building characteristics in the database. Thegenerated fragility curve set is referred as ?reference? since it forms the basis of aparametric study. A parametric study is conducted to examine the influence ofpost-elastic stiffness ratio, simulation and sampling techniques, sample size, limitstate definition and degrading behavior on the final fragility curves. Estimateddamage distribution after two consecutive major earthquakes is compared with theactual field data in order to investigate the validity of the generated fragilitycurves.