Detection of species boundaries in the Rana Ridibunda complex of southwestern Turkey using mitochondrial ND3 marker
Mitokondriyal ND3 belirteci kullanarak Türkiye'nin Güneybatısında bulunan Rana Ridibunda su kurbağları komleksindeki tür sınılarının belirlenmesi
- Tez No: 199448
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN BİLGİN, DR. METİN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: su kurbağsı, mtDNA, ND3 geni, Türkiye, gizli türlervii, water frog, mtDNA, ND3 gene, Turkey, cryptic speciesv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZM TOKONDR YAL ND3 BEL RTEC KULLANARAKTÜRK YE'N N GÜNEYBATISINDA BULUNAN RANA R D BUNDASU KURBAĞLARI KOMLEKS NDEK TÜR SINILARININBEL RLENMESAkın, ÇiğdemYüksek Lisans, Biyoloji BölümüTez Yöneticisi : Doç. Dr. C. Can BilginOrtak Tez Yöneticisi: Dr. Metin BilginOcak 2007, 135 sayfaSu kurbağları üreme tipleri, ekoloji, evrimsel ilişkilerindeki yüksek çeşitlilik vekarışıklık ve aralarındaki büyük morfolojik benzerlikten dolayı çok sayıda gizlitürün bulunması sebebiyle en ilginç omurgalı gruplarından birisidir. Türkiye'deuzun yıllar tek bir türün (Rana ridibunda) var olduğu öne sürülmüştür. Ancak,yeni morfometrik, biyoakustik ve moleküler tekniklerin kullanılması ile birliktefarklı türlerin bulunduğu ortaya çıkarılmıştır.Bu çalışmada, 195 bireyin 340 baz çifti uzunluğunda mitokondriyal DNA ND3gen bölgesinin nükleotid dizi analizi çıkarılmış ve populasyonların coğrafikyapısını ve tür sınırlarını tespit amacıyla filogenetik analizlere tabiitutulmuştur. Filogenetik grupların içindeki ve arasındaki genetik ilişkilerivianlamak amacıyla NJ, MSN, SAMOVA ve AMOVA analizlerigerçekleştirilmiştir. Populasyonların geçmişteki dağılımlarını ortaya çıkarmakiçin mismatch dağılımı ve neutral testler uygulanmıştır.Elde edilen sonuçlar Türkiye'nin güneybatısında yer alan su kurbağsıpopulayonlarının büyük bir genetik çeşitliliğe sahip olduğunu ve çok güçlü bircoğrafik yapı gösterdiğini ortaya koymuştur. Bunun dışında Türkiye'de başlıca 4anasal soyun bulunduğu ve büyük ihtimalle her birinin farklı bir türü temsilettiği gösterilmiştir. Trakya anasal soyu Türkiye'nin Avrupa kıtasında dağılışgösteren Rana ridibunda Pallas 1771 türünü; Ceyhan soyu Cilician bölgesindeyer alan henüz isimlendirilmemiş bir taxonu; Göller Bölgesi, Antalya, Karamanve Konya illerinde bulunan güney-orta anasal soyu Rana caralitana Arıkan1988 türünü temsil etmektedir. Orta-güney Türkiye, Rodos, Karpatos veCilician bölgeleri hariç, Türkiye'nin Asya kıtasında, kuzeydoğu Suriye veyüksek ihtimalle Irak ve Transkafkasya'da bulunan Anatoliaca anasal soyu yaRana cerigensis Beerli, Hotz, Tunner, Heppich, ve Uzzell 1994 türüne yadaRana caralitana Arıkan 1988 türüne ait yeni bir alttürü temsil etmektedir. Buayrım son iki anasal soy arasındaki üreme ayrımının derecesine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDETECTION OF SPECIES BOUNDARIES IN THE RANARIDIBUNDA COMPLEX OF SOUTHWESTERN TURKEY USINGMITOCHONDRIAL ND3 MARKERAkın, ÇiğdemM. Sc., Department of BiologySupervisor : Assoc. Prof. Dr. C. Can BilginCo-supervisor: Dr. Metin BilginJanuary 2007, 135 pagesWater frogs are one of the most interesting vertebrate groups, showing greatdiversity and complexity in their reproductive modes, ecology and evolutionaryrelationships, and with many cryptic species due to high morphologicalsimilarity. For many decades, a single species, Rana ridibunda, has beensuggested to exist in Turkey. However, the application of new morphometric,molecular and bioacoustic techniques has recently revealed the occurrence ofseveral distinct water frog taxa in Turkey.In this study, 340 bp long mtDNA ND3 region in 195 specimens was sequencedand subjected to phylogenetic analyses to detect geographical structure andspecies boundaries. Neighbor joining tree, minimum spanning network,SAMOVA and AMOVA were used to understand relationship within and amongivclades. Population demography was studied through mismatch distribution andneutrality tests.Results indicated that populations in southwestern Turkey show high diversityand strong geographic structuring. In Turkey there are four major maternallineages, each probably representing a species: Thrace lineage represents Ranaridibunda Pallas 1771 in European Turkey; Ceyhan lineage indicates anunnamed taxon in Cilicia plain; South-central lineage occurs at the LakeDistrict, Antalya, Konya and Karaman provinces and represents Ranacaralitana Arıkan, 1988; Anatoliaca lineage (occuring in Asiatic Turkey exceptfor central southern Turkey, Rhodes & Karpathos, northeastern Syria, andprobably also Iraq and Transcaucasia) is designated either as Rana cerigensisBeerli, Hotz, Tunner, Heppich, and Uzzell 1994 or as a new subspecies of R.caralitana, based on the degree of reproductive isolation present between thelast two lineages.